2023. október 21., 13:04

Bírálják Ursula von der Leyent Izraelhez való hozzáállása miatt

Az európai intézmények több mint 850 alkalmazottja által aláírt levélben az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az álláspontját bírálják, aki „feltétel nélküli támogatást” ígért Izraelnek.

ursula von der leyen
Fotó: TASR/AP

„Az Ön által képviselt Európai Bizottság feltétlen támogatása a két fél egyikének különösen aggaszt bennünket” – áll a munkatársak által pénteken (október 20-án) elküldött háromoldalas levélben.

A levelet a világ különböző részein lévő EU-delegációknak is elküldték, beleértve az Európai Bizottság külképviseleti irodáit is az Unió tagállamaiban. Az EU körülbelül 32 000 embert foglalkoztat. Feltételezések szerint már csaknem 850 alkalmazott aláírta a levelet, írja az euractiv.sk portál.

Mi, az Európai Bizottság és más uniós intézmények alkalmazottainak egy csoportja elítéljük a Hamász által a tehetetlen civilek ellen elkövetett terrortámadásokat (...). Ugyanúgy határozottan elítéljük az izraeli kormány aránytalan reakcióját is a Gázai övezetben rekedt 2,3 millió palesztin civil ellen”

– írják. „Éppen ezek miatt az atrocitások miatt lep meg bennünket az Európai Bizottság – sőt, más uniós intézmények – álláspontja, amellyel támogatják azt, amit a sajtó európai kakofóniaként jellemez” – áll a levélben.

Az uniós intézmények munkatársai azt is hozzáteszik, hogy aggodalommal tölti el őket „intézményünk által az elmúlt napokban tanúsított látszólagos közöny a Gázai övezetben zajló civilek lemészárlása iránt, amely figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot”.

Az EU a hitelességét kockáztatja”

– figyelmeztettek.

A Bizottságnak a múlt hét elején vissza kellett lépnie a korábbi kijelentésétől, miszerint a palesztinoknak nyújtott „minden segély” megszakítását fontolgatja. A lépést más uniós intézmények széles körű bírálata és az EU végrehajtó hatalmán belüli megosztottság előzte meg.

Egyes EU-tisztviselők és tagállamok bírálták Ursula von der Leyent amiatt is, hogy múlt pénteken (október 13-án) Izraelben kárt.

Ott ugyanis – más uniós vezetőktől eltérően – nem jelentette ki, az Unió Izraeltől elvárja, hogy a Hamász-támadásra adott válaszában betartsa a nemzetközi humanitárius jogot.

„A tagállamok álláspontja elsősorban a Tanácson, jelen esetben Josep Borrell főképviselőn keresztül hangzott el, a tagállamok közötti megbeszélést követően” – mondta az Elysee-palota egyik forrása az uniós külügyminiszterek erről a témáról tartott első rendkívüli találkozója után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.