2020. július 31., 14:52

Bill Clinton is nyakig benne lehet Epstein pedofilbotrányában?

Jeffrey Epstein rejtélyes élete és különös halála régóta foglalkoztatja a közvéleményt. Az általa fenntartott pedofilhálózatról hírhedté vált néhai üzletember számos politikussal, üzletemberrel, színésszel, sőt az angol királyi családdal is kapcsolatban állt. András yorki herceg is alaposan belekeveredett az ügybe, s most úgy tűnik, nem ő az egyetlen igazán nagyformátumú figura a történetben. Egy nyilvánosságra hozott tanúvallomásból az derül ki, a volt amerikai elnök, Bill Clinton is járt Epstein magánszigetén, ahol a vádak szerint számos alkalommal tartottak partikat kiskorú lányok részvételével.

Fotó: TASR/AP

Miután az ügyben illetékes bíróság a múlt héten feloldotta az anyagok titkosítását, csütörtök éjjel több száz oldalnyi dokumentum került fel a világhálóra. A főként tanúvallomásokat tartalmazó iratok nagy része egy 2015-ös perből származik, melyet Virginia Giuffre indított rágalmazás miatt Epstein ellen. Ő az a fiatal szőke lány, aki több képen is együtt szerepel András herceggel.

virginia giuffre
Virginia Giuffre
Fotó:  TASR/AP

Miután az ügy két évvel később közös megegyezéssel lezárult, ezeket  tanúvallomásokat  titkosították, egészen a múlt hétig.

A Miami Herald napilap újságírói ugyanis hónapokon keresztül talpaltak a bíróságon azért, hogy oldják fel a titkosítást, amelyre végül tegnap éjjel sor is került.

A sajtó és a blogszféra azonnal rá is vetette magát az anyagra, így alig néhány óra alatt kiderült, az akkori tanúvallomás szerint Bill Clinton, az USA volt elnöke "legalább egy" alkalommal járt Epstein a Virgin-szigetcsoporthoz tartozó magánszigetén. A vallomás szerint Epstein, barátnője, a nem régiben szintén megvádolt, Ghislaine Maxwell, Bill Clinton és két "fiatal lány" volt jelen, de arról egy szó sem esik, hogy Clinton milyen kapcsolatba került velük.

Egy másik vallomásban pedig az alábbi idézet szerepel:

(...) Emlékszem megkérdeztem Jeffreyt, "Bill Clinton meg mit csinál itt"? Ő csak nevetett, annyit mondott, "jön nekem néhány szívességgel" 

Giuffre a rágalmazási per során segítséget kért az FBI-tól, saját polgári peréhez adjanak ki neki néhány olyan felvételt, amelyet korábban Epstein házában foglaltak le, és ő látható rajtuk. Ez azt jelenti, hogy a Központi Nyomozóiroda ügynökei pontosan tudták, hogy a 2008-ban hasonló vádak miatt egyszer már jogerősen elítélt Epstein továbbra is, elnézést az eufemizmusért, kapcsolat tartott fenn kiskorú lányokkal.

Donald Trump neve szintén felbukkan az anyagban, bár különösebb vádak nem érik őt. Az ugyan több vallomásban is megjelenik, hogy az elnök jóban volt Epsteinnel, de fiatal lányokkal egyszer sem hozzák őt kapcsolatba. 

Egy évvel ezelőtt már vagy 1000 oldalt nyilvánosságra hoztak a Giuffre per anyagából, számos a politikában és az üzleti világban közismert névvel. A dokumentumok megjelenésének másnapján Epsteint halva találták saját cellájában. A hivatalos szakvélemény szerint felakasztotta magát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.