2023. október 2., 19:28

Biden szerint az USA nem hagy fel Ukrajna támogatásával a költségvetési problémák ellenére sem

Azt követően, hogy az amerikai kongresszus leállította a háborúval sújtott Ukrajna támogatását a kormányzati leállás elkerülése érdekében, az amerikai elnök siet megnyugtatni a szövetségeseit és Kijevet is.

joe biden nato-csucs
Fotó: TASR

Joe Biden azt nyilatkozta, Ukrajna támogatása nem áll le, és továbbra is igyekszik meggyőzni a szövetségeseit az ország támogatásáról. A kongresszus vasárnap elhárította a kormányleállást egy rövidtávú finanszírozási csomag jóváhagyásával, amiből azonban kimaradt Ukrajna támogatása.

A finanszírozási törvényjavaslat november közepéig lenne érvényben.

Biden felszólította a kongresszust, hogy minél gyorsabban találjanak megoldást egy esetleges segélycsomagra Ukrajna számára, írja az aljazeera.com portál.

Biden hozzátette, arra számított, a republikánus házelnök Kevin McCarthy hamarosan elfogadtatja az ukrajnai finanszírozásról szóló külön törvényjavaslatot. Szerinte az USA-nak kötelessége támogatni az ukránokat a védekezésben.

Az ügy azonban olyan heves vitákat váltott ki, hogy az egész támogatás jövője veszélybe került pont akkor, amikor Kijev próbál előrehaladni lelassult ellenoffenzívájában, még a tél beállta előtt.

Az amerikai elnök továbbra is sürgetni a republikánusokat, hogy fogadják el az egy éves költségvetési egyezményt, arról pedig nem nyilatkozott, hogy a demokratáknak támogatniuk kellene-e McCarthy-t, ha az meg szeretné tartani házelnöki posztját. Biden ezt a döntést a demokrata vezetőkre hagyja.

Az USA eddig négy segélykörre bólintott rá az orosz támadás óta, ami 113 milliárd dollárt jelentett összesen. A pénz egy részét a frontvonalba küldött amerikai katonai felszerelések feltöltésére fordítják. Augusztusban Biden felszólította a kongresszust, hogy újabb 24 milliárd dollárt küldjenek Ukrajnába.

Az ukrán külügyminiszter Dmytro Kuleba szerint továbbra is kapcsolatban vannak a republikánus és a demokrata pártokkal is, és bízik abban, hogy Ukrajna támogatása nem fog megszakadni a történtek ellenére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.