2022. június 27., 11:09

BBC-sztenderdek a gyakorlatban: A brit közmédiánál azt tanították a dolgozóknak, 150 gender létezik

Meghökkentő riportot közölt a brit The Telegraph. Oknyomozó újságíróik a brit közmédia belső dokumentumaiból kiderítették, a BBC vezetői "genderkonzultánsokat" fogadtak állami pénzen.

Fotó: pixabay.com

A brit lap birtokába jutott emailekből kiderül, a BBC vezetősége arra ösztökélte a közmédia rádiós tartalomgyártóit és szerkesztői, hogy vegyenek részt a Global Butterflies nevű, saját meghatározása szerint "transz és nem bináris vállalati inklúziós tréningeket és konzultációkat tartó" cég képzésein. Ezeken a BBC dolgozói értesülhettek a legfrissebb "gendertudományos" fejleményekről. Megtudhatták például, írja a Telegraph, hogy ma már több mint 150 gender létezik (ráadásul "számuk folyamatosan nő"), értesülhettek a legfrissebb személyes névmásokról (xe, xem, xyrs), sőt, arra bíztatták őket, bátran használják ezeket, lehetőleg az összes céges üzenetváltás során.

Azokkal a dolgozókkal, akik jelezték, bőven megfelel nekik a hagyományos női-férfi névmás (he, she), tudatták, ezek "szorongást, stresszt és kellemetlen érzést" válthatnak ki transznemű és/vagy nem bináris kollégáikban.

Ha mindez nem lenne elég, a szemináriumokon résztvevő dolgozókkal közölték, ha valaha fültanúivá válnak egy "félrenévmásolásnak", hívják félre a bűnös kollégát és magyarázzák el neki, mi a gond azzal, ha nem az elvárt személyes névmásokat használja.

A Telegraph érdeklődött a BBC-nél, vajon mennyit költöttek a Global Butterflies "szolgáltatásaira", de a közmédia vezetősége nem volt hajlandó megnevezni az összeget, bár annyit elárultak, hogy néhány hónappal ezelőtt megszakították velük az együttműködést. A BBC szóvivője elmondta, a részvétel önkéntes volt a tréningeken és azoknak "semmilyen kapcsolata vagy hatása nem volt a szerkesztőségi döntéshozatalra".
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.