2023. október 6., 15:40

Azeri felháborodás: a francia elnök hazudott

A képmutatás iskolapéldájának nevezte az azerbajdzsáni külügyminisztérium Emmanuel Macron kijelentését, amely szerint Baku és Ankara utasította el a részvételt az Európai Politikai Közösség (EPC) granadai tanácskozásán.

Most ki nem mond igazat?
Emmanuel Macron - Recep Tayyip Erdogan - Ilham Aliyev
Fotó: Tasr/ma7
A rendezvény minden résztvevője számára világos, hogy éppen a francia fél lépett fel Törökország részvétele ellen. A francia elnök által terjesztett hazug információ államfőhöz méltatlan eljárás"

- áll az azeri tárcának a francia elnök granadai sajtótájékoztatójára reagáló nyilatkozatában, melyet a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.

Az azeri külügyminisztérium a francia félnek arra a felhívására is reagált, hogy gyakoroljanak nyomást Azerbajdzsánra.

Értelmetlen és elfogadhatatlan a nyomásgyakorlás nyelvén beszélni Azerbajdzsánnal. Az ilyen felelőtlen kijelentések helyett hasznosabb lenne, ha Franciaország véget vetne az Örményország támogatására és felfegyverzésére irányuló álnok politikájának, valamint a térségbeli béke és stabilitás akadályozásának"

- írják.

Hikmet Hadjiev, az azeri elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön bejelentette, hogy Baku elutasította az október 5-i granadai tanácskozáson való részvételt Franciaország elfogult politikája miatt, és azért, mert Párizs nem egyezett bele Törökország részvételébe a találkozón.

Az Európai Politikai Közösség harmadik, idén Granadában tartott találkozóján eredetileg Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri elnök találkozóját is tervezték Emmanuel Macron elnök, Olaf Scholz német kancellár és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részvételével. Azerbajdzsán javasolta, hogy a tárgyaláson vegyen részt Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron tagadta, hogy megvétózta Aliyev és Erdogan részvételét.

Azeri médiajelentések szerint Aliyev azért mondta le a részvételt, mert Franciaország és Németország ellenezte azt a török tervet, hogy tartsanak hatoldalú találkozót az esetleges békeszerződésről szóló tárgyalásokról, a török kormány pedig Recep Tayyip Erdogan elfoglaltságaival indokolta a távolmaradást.

Emmanuel Macron csütörtökön kijelentette: nem jött el annak az ideje, hogy Európa szankciókkal sújtsa Azerbajdzsánt a hegyi-karabahi offenzíva miatt. A francia elnök "mélységes sajnálkozását" fejezte ki, amiért Ilham Aliyev elmulasztotta a lehetőséget, hogy részt vegyen a tárgyalásokon, és találkozzon Nikol Pasinjánnal.

Az európai vezetőknek gazdasági intézkedések helyett továbbra is folytatniuk kell a válságról Azerbajdzsánnal folytatott tárgyalásokat, hogy "jobban meg tudják védelmezni" Örményországot

- tette hozzá a francia elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.