2023. december 27., 14:08

Az ünnepek végéig őrizetben tartják a kölni dóm felrobbantásával fenyegetőző férfit

Németországban a hatóságok előállítottak és az ünnepek végéig őrizetben tartanak egy férfit a kölni dómot az ünnepek előtt ért fenyegetéssel kapcsolatban. A székesegyház elővigyázatosságból további intézkedésig zárva tart, csak a hívek léphetnek be a misékre alapos ellenőrzés után.

kölni dóm fenyegetés
Fotó: TASR/AP

A rendőrség kutyákkal kutatta át a dómot közvetlenül karácsony előtt,

szenteste pedig a híveknek biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak az éjféli misére.

A fenyegetésről nem közöltek részleteket, de a dpa német hírügynökség szerint a hatóságok iszlám szélsőségesek lehetséges támadására utaló jelzésekre reagáltak, anélkül, hogy konkrét forrásra hivatkoztak volna.

A kölni rendőrség szerint a birtokukban lévő információk szilveszteri fenyegetésre utaltak.

A holland határhoz közeli Weselben karácsony előtt házkutatást tartottak egy lakásban, és öt férfit őrizetbe vettek. Négyet később szabadon engedtek, de

a közlemény szerint „a veszély elhárítása érdekében” továbbra is őrizetben tartanak egy 30 éves tádzsik férfit,

akiről a hatóságok nem részletezett „nemzetbiztonsági információkkal” rendelkeznek. Egy bíróság hétfőn jóváhagyta a kölni rendőrség kérelmét, hogy a férfit az ünnepek végéig, január 7-ig őrizetben tarthassák.

A nyugat-németországi Köln városának ikonikus székesegyháza egyelőre zárva marad a turisták előtt.

„Minden liturgikus szertartást megtartanak, de a turisták látogatása sajnos nem lehetséges” - mondta a székesegyház biztonsági vezetője, Oliver Gassen. Az istentiszteletek között a kapukat lezárják - tette hozzá.

A kölni dómot, amely a város központi pályaudvarának közvetlen közelében található, karácsony és újév között általában több mint 100 ezren keresik fel. A terrorriadó láthatólag nem riasztotta el a templomba járókat - mondta Guido Assmann székesegyházi prépost. „A hívek eljöttek, a karácsonyi mise zsúfoltabb volt, mint tavaly” - hangsúlyozta.

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

A bécsi rendőrség is további biztonsági intézkedéseket hozott, és a karácsony esti misék incidensek nélkül zajlottak le. Az osztrák fővárosban négy embert vettek őrizetbe. Két férfi és egy nő előzetes letartóztatásban van egy iszlamista hálózattal kapcsolatos nyomozás kapcsán - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.