2022. június 26., 08:54

Az ukránok is megerősítették, Szeverodonyecket teljesen elfoglalta az orosz hadsereg

"Teljesen elfoglalta Szeverodonyeck városát az orosz hadsereg" - közölte szombaton Olekszandr Sztrijuk, a Donyec-medencei város polgári és katonai közigazgatásának a vezetője.

Szeverodonyeck
Szeverodonyeck immár orosz kézen
Fotó: Google Maps

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között. Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot.

Sztrijuk az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint közölte: a megszállók elkezdték bevezetni az orosz uralmat és parancsnokot neveztek ki. A polgármester szerint a Kijevhez hű csapatok többségükben kivonultak a városból és különböző állásokat foglaltak el, de további részleteket nem árult el.

A polgármester szerint továbbra is vannak civilek az Azot vegyi üzemben, de számot nem mondott.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint az Azot jelenleg az orosz és a szakadár erők kezén van. Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonyecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az ukrán hadsereg vezérkara szombat este közleményben megerősítette, hogy teljesen kivonták a csapataikat Szeverodonyeckből, ezt követően a város "az ellenség kezére került". Az orosz védelmi minisztérium szombat este szintén megerősítette, hogy Szeverodonyeck teljeskörű orosz ellenőrzés alá került - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.