2023. június 19., 12:43

Az ukrán elnök szerint jól halad az ellentámadás, de egyes források szerint szünetel

Az ukrán csapatok vasárnap elfoglalták a Zaporizzsja megyei Pjatihatki falut. Az ukrán elnök közleménye szerint "lépésről lépésre", jól halad az ukrán ellentámadás.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP

Pjatihatki elfoglalását az orosz erők is elismerték. Az ellenség "hullámszerű" ellentámadásai hatalmas veszteségek árán, de eredménnyel jártak - írta Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Telegramon.

A térséget tüzérséggel lövik továbbra is az orosz erők, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat

- tette hozzá Rogov.

Moszkva közben vasárnap arról is tájékoztatott, hogy a mintegy ezer kilométeren húzódó ukrajnai frontvonal három régiójában is heves harcok folytak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai videoüzenetében arról számolt be, hogy az ukrán erők nagyon hatékonyan verték vissza a támadásokat" Avdijivka közelében, a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban, és hangsúlyozta, hogy az ellentámadás jól halad.

Zelenszkij a videóban Vlagyimir Putyin és az afrikai küldöttség szentpétervári tárgyalásait is kommentálta.

Zelenszkij szerint a szentpétervári tárgyalások is jól tükrözték, hogy csak Ukrajna béketerve reális, amely az orosz csapatok teljes kivonulását követeli Ukrajnából. Zelenszkij szerint az oroszországi tárgyalások csak a háborúról szóltak, arról, hogyan lehet tovább pusztítani az életeket.

Közben az ENSZ azzal vádolta Moszkvát, hogy

a kahovkai vízerőműben történt gátszakadás után az orosz csapatok által elfoglalt ukrán területeken nem engedélyezte, hogy segítséget nyújtson az elöntött területeken érintett, sokezernyi embernek, akik elvesztették otthonaikat.

Szünetel az ukrán ellentámadás

A Study of War (ISW) nevű washingtoni kutatóintézet szerint az ukránok rövid időre szünetelhetik az ellenoffenzívát.

A kutatóintézet szerint vasárnap még azt lehetett érzékelni, hogy négy szektorban kisebbek voltak a támadói hadműveletek, és az ukrán hadsereg kisebb területeket el tudott foglalni Kreminna, Avdijivka, Velika Novoszilka, illetve Orihiv közelében.

Az ISW szerint Ukrajna az ellentámadásra tartalékolt erőinek zömét még nem vetette be, és az offenzíva legfőbb hadmozdulata még nem indult meg. (index.hu)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.