2022. február 18., 16:15

Az ottawai rendőrség megkezdte a tüntetők letartóztatását, biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat

Az ottawai rendőrség pénteken bejelentette, hogy megkezdte az oltásellenes tüntetések felszámolását célzó műveletét, és letartóztatott több tiltakozót a kanadai főváros központjában. A művelet miatt biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat - közölte Anthony Rota házelnök.

tüntetések
Fotó: TASR/AP

Hozzátette: az alsóház pénteki ülése elmarad. A megmozdulások kezdete óta ilyenre nem volt példa.
Rota felszólította azokat, akik nem tartózkodnak a képviselőházban, hogy maradjanak távol a belvárostól, míg az épületben lévőket arra kérte, hogy ne hagyják el a parlamentet, és várják meg a védelmi szolgálat utasításait.

A képviselők a veszélyhelyzeti rendelkezést vitatták volna meg, amelyet a kihirdetésétől számított egy héten belül el kell fogadnia a parlamentnek.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását.

Eközben tévéfelvételek szerint a rendőrség legalább hét embert vett őrizetbe az utcákon. Egyikük sem tanúsított ellenállást. A hatóságok csütörtök este elfogták az oltásellenes tiltakozás két szervezőjét.
Az ottawai rendőrség a Twitteren arra kérte a tüntetőket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, és ne folyamodjanak erőszakhoz.

A megmozdulás eredetileg kamionos tüntetésként indult,

miután januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozók számára.

A tiltakozáshoz, amely az idő előrehaladtával kormány-, illetve korlátozásellenes arculatot öltött, ezrek csatlakoztak. A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött, és 400-500 kamion továbbra is a városközpontban táborozik, megbénítva a közlekedést.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.