2023. április 4., 16:33

Az oroszok a Krím elvesztésétől tartanak? Komoly erődítési munkálatokat folytatnak!

Úgy tűnik, a Krím félsziget kapcsán Moszkva kidolgozott védekezésre készül. Műholdfelvételeken látható, hogy műszaki zárat telepítenek a félsziget "bejáratánál".

Vitino február 27-én (b), és március 12-én
Vitino február 27-én (b), és március 12-én. Az égből is jól látszik...
Fotó: Maxar

Az ukrán vezetők megfogadták, hogy visszafoglalják az Oroszország által megszállt területeket. A Krímet még 2014-ben annektálták. Akkor a sokkal gyengébb ukrán hadsereg, és a sokkal kevésbé felkészült Ukrajna nem tudott érdemi ellenállást kifejteni.

A Washington Post amerikai napilap most a Maxar kereskedelmi űrtechnológiai vállalat felvételeire hivatkozva arról számolt be, a félszigetre vezető átkelő környékén komoly erődítési munkálatok zajlanak.

Az orosz hadsereg láthatóan megértette, hogy a közeljövőben a Krímet meg kell védenie"

– mondta a lapnak Ian Matvejev orosz katonai elemző.

Medvegyivka kisváros környékét bonyolult árokrendszer övezi. A járatokat szögben ásták ki, hogy a katonáknak szélesebb lőtávolságot biztosítsanak. A közelben más típusú erődítések is láthatók, például tankok és más nehéz járművek foglyul ejtésére tervezett mély árkok.

A Maxar felvételein látszik, hogy Oroszország több tucat hasonló védelmi rendszert épít. A lap által megszólaltatott szakértő szerint így akarják megelőzni Ukrajna várható tavaszi offenzíváját. A Krím nyugati partján levő Vitino város közelében több kilométernyi erődítményt építettek, noha kétéltű támadás nem várható.

Az ásást a szovjet időkből megmaradt BTM-3 árokásó géppel végzik, mely óránként hozzávetőleg 0,8 kilométernyi árkot képes kiásni, akkor is, ha fagyos a talaj. A gép munkájáról mutatunk is egy videót.

Persze nem csak a gép dolgozik... Oroszország-szerte toboroznak építőmunkásokat is, akiket a helyi viszonyok közt  nagyon jó fizetésnek számító, napi 90 dolláros bérrel kecsegtetnek. 2022 októberi adat szerint az orosz átlagbér nettó 706 euró volt, természetesen a regionális különbségek nagyon erősek... Úgy tűnik, emberből sincs hiány, a műholdfelvételek szerint az erődítmények pár nap leforgása alatt készülnek el.

A Krímet egy szűk, mocsaras szárazföld köti össze Ukrajna szárazföldi részével, amely megállíthatja az offenzívát. De a fronthoz való közelsége az orosz megszállásra is veszélyesnek bizonyulhat, elszigeteli erőit és könnyen elérhetővé teszi az ukrán fegyverek számára.

Bár Oroszország máshol is épített védelmet, a Krím-félszigeten a méretek kiemelkednek. „Putyin számára a Krím csak egy szent tehén” – mondta Matvejev. "Ha valami történik, azonnal csapatokat küldenek erre a védelmi vonalra."

Mikola Bielieskov, az Ukrajna Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézetének munkatársa azt mondta, hogy az erődítmények kiterjedése „legjobban jelzi” Oroszország félelmeit.

Egyes nyugati tisztviselők azonban attól tartanak, hogy a Krím feletti közvetlen harc veszélyes eszkalációhoz vezethet. Magas rangú orosz tisztviselők, köztük Dmitrij Medvegyev volt elnök, arra utaltak, hogy Moszkva nukleáris fegyvereket használna a Krím megvédésére.

Idáig egyelőre nem fajultak a dolgok, az oroszok lövészárkokat, harckocsiárkokat, sárkányfog-akadályokat telepítettek. Az ukrán haditengerészet és légierő alaposan meggyengült a konfliktus egy éve során. A hagyományos szárazföldi támadásnak pedig, a jelek szerint, igyekeznek útját állni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.