2024. július 9., 17:50

Az irániak elsüllyesztették saját legkorszerűbb fregattjukat

Az iráni haditengerészet Sahand nevű fregattja az ország déli részén található Bandar Abbász kikötőjének sekély vizeinél süllyedt el. 

Elszakadt a tartókötél
Sahand
Fotó: X

Azután süllyedt el, hogy javítási munkálatok közben vizet vett fel. Vasárnap kezdett el merülni, kedden pedig elszakadt az azt tartó kötél, és a hajónak végzete - jelentette a Reuters.

A Sahand hadihajónak hétfőn nagy nehezen sikerült stabilizálódnia a vízen, de elsüllyedt, miután elszakadt a hajót rögzítő kötél"

- jelentette az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz köthető Nournews hírügynökség a Reuters szerint.

Irán haditengerészete ezzel elvesztette egyik legmodernebb hajóját. A 2018-ban vízre bocsátott fregatt radarelhárító lopakodó rendszerrel rendelkezik, és a fedélzetén helikopterek is le tudtak szállni.

Ezenkívül torpedóvetőkkel, légvédelmi és hajóelhárító ágyúkkal, valamint föld-föld és föld-levegő rakétákkal volt felszerelve. Elektronikus hadviselésre is képes volt.

Irán a szankciók és embargók ellenére jól fejlett fegyveriparral rendelkezik. Az irániak 2010-ben bocsátották vízre első saját építésű rombolójukat a haditengerészet modernizálására irányuló program részeként, amely akkoriban túlnyomó többségében az 1979-es iszlám forradalom előtti, amerikai gyártmányú hajókkal rendelkezett.

Szintén ebből a korszakból származik az iráni hadsereg Kharg nevű utánpótlás-szállító tankere, amely 2021-ben süllyedt el az Ománi-öbölben lévő Dzsashk kikötője előtt, miután egy kiképzési küldetés során tűz ütött ki rajta.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.