Az idén a papok és a szakemberek a hagyományos jeges vízben való megmártózás elhagyására biztatják az ortodox hívőket

2021. január 14., 11:03
Bokor Klára

Elterjedt szokás oroszföldön, hogy vízkereszt ünnepén az ortodox hívők megmártóznak a tavak és folyók jegén tört lékekben. Orosz orvosok és terapeuták mint minden évben, most is óvatosságra intik a megmerítkezőket, sőt az idén a rituálé elhagyására tettek javaslatot.

Ezt az ünnepet az ortodox egyházak a hagyományos Gergely-naptár szerint január 18-ról 19-re virradó éjjel tartják, 13 nappal később, mint a nyugati kereszténység.

Ilyenkor az orosz hívők háromszor merülnek a jeges vízbe és háromszor keresztet vetnek.

Az Immunkorrekciós Orvosi Központ szerint a fürdés kategorikusan ellenjavallt a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, de az se merüljön hideg vízbe, aki sokszor megfázik. A krónikus betegségben szenvedőknek szintén tartózkodniuk kell a hideg vízben való fürdéstől.

Jevgenyij Timakov, a Leader-Medicine Center főorvosa figyelmeztetett,

a túl hideg víztől a szervezetben érgörcsök jelentkezhetnek, amelyek szédüléssel, a vérnyomás hirtelen megugrásával fenyegetnek. Aki mindenképpen merülni akar, annak a szakember azt tanácsolja, válasszon valami központi helyet, mert ott mentők is szolgálnak.

Omszk régióban a terapeuták és tüdőgyógyászok e járvány sújtotta időszakban a rituálé elhagyására tettek javaslatot, mivel az öltözőkben nagy a fertőzésveszély és ez megugrást jelenthet a koronavírusos betegek számában. Ennek ellenére a régióban, csak úgy mint máshol, nincs hivatalos tilalom.