2023. április 13., 15:07

Az EU további aggregátorokat küldött Ukrajnába

Újabb 169 aggregátor érkezett Ukrajnába az Európai Unió magánadományozási rendszerén keresztül koordinált rendkívüli támogatás révén, ezzel együtt immár több mint háromezer, villamosenergia-termelésre alkalmas berendezést kapott a megtámadott ország - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Katonai áramfejlesztő
Illusztrációs felvétel
Fotó: Dewey Electronics Corporation

Közölték: az 1,95 millió euró értékű eszközadományt az ausztrál Minderoo Alapítvány ajánlotta fel, majd az unió rescEU programjában résztvevő lengyelországi energiaközponton keresztül szállították Ukrajnába.

Az EU ez idáig legkevesebb háromezer áramtermelő berendezés szállítását és átadását koordinálta. Az eszközöket az uniós tagállamok mellett a magánszektor és unión kívüli országok adományozták. A támogatás a kisebb méretű, önálló háztartások áramellátására alkalmas aggregátor mellett nagyteljesítményű berendezéseket is tartalmaz, amelyek középületek, valamint kórházak és lakónegyedek központi fűtésének működtetésére is alkalmasak - tájékoztattak.

Közölték továbbá, az eszközadománnyal párhuzamosan az Európai Unió 114,9 millió eurót adományozott Lengyelországnak további aggregátorok vásárlására. Az új beszerzés azonban nem csak az ukrán energiaszektor támogatását, hanem más országok esetleges szükségleteinek kielégítését is szolgálja majd, amelyeket Oroszország Ukrajna elleni háborúja érintett.

Az uniós közlemény hangsúlyozta: az EU minden erejével azon dolgozik, hogy támogassa Ukrajnát és lakosságát. A háború kezdete óta mintegy 630 millió euró humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, valamint több mint 87 ezer tonna segélyt juttatott az országba a polgári védelmi mechanizmusán keresztül - tették hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.