2023. szeptember 15., 13:16

Az EU lezárja a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust

Az Európai Bizottság hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelyet a két ország uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezettek be, hogy megkönnyítsék a fellépést a korrupció elleni küzdelem és a szervezett bűnözés terén, valamint elősegítsék az igazságügyi reformokat - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

eb
Fotó: pixabay.com

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) akkor szűnik meg, amikor az adott országok kielégítően teljesítették vállalt kötelezettségeiket, és a bizottság szerint ez mind Románia és Bulgária esetében is megtörtént.

A testület ezután már csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján fogja értékelni a két tagállamot.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a mechanizmus lezárásával kapcsolatban gratulált Bulgáriának és Romániának a csatlakozás óta elért jelentős előrelépésükhöz.

A jogállamiság az egyik alapvető közös uniós értékünk, és mindkét tagállam fontos reformokat hajtott végre az elmúlt években. Ezeket az erőfeszítéseket most az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével ismerjük el.

A munka mostantól az éves jogállamisági ciklus keretében folytatódhat, mint minden tagország esetében - jelentette ki az elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.