2023. május 30., 18:31

Az EU a feszültség csökkentésére szólította fel Szerbiát és Koszovót

A kialakult feszültség "azonnali és feltétel nélküli feloldására" szólította fel Szerbiát és Koszovót Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, miután telefonbeszélgetést folytatott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Alexander Vučič szerb elnökkel kedden.

Szerbia
Fotó: TASR/AP

Josep Borrell, Jakov Milatovic montenegrói államfővel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a múlt pénteken kezdődött zavargások során a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze, továbbá elítélte a békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett támadásokat.

Arra figyelmeztetett, hogy

az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak.

Túl sok az erőszak Európában, nem engedhetünk meg magunknak egy újabb konfliktust

- tette hozzá.

Kedden közzétett Twitter-üzenetében Borrell azt írta: az EU "a lehető leghatározottabban elítéli a megdöbbentő erőszakot". A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok - írta. Az EU felszólítja a koszovói hatóságokat és a tüntetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül enyhítsék a feszültséget - emelte ki.

Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást párbeszéd révén

- tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor három koszovói település, Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalukat.

A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Hétfőn a hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megakadályozták, hogy felvegyék hivatalukat. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vučič szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.