2024. február 12., 15:48

Az EU 1,8 milliárd euró értékben nyújt humanitárius segélyt 2024-ben

Az Európai Bizottság elfogadta 2024-es humanitárius költségvetését, ami szerint az Európai Unió idén több mint 1,8 milliárd euró humanitárius támogatást nyújt világszerte - jelentette be az uniós bizottság hétfőn.

európai unió
Fotó: unsplash.com

A brüsszeli közlemény szerint a támogatás előző éves mértékének fenntartására azért van szükség, mert a becslések szerint 2024-ben csaknem 300 millió embernek lesz szükséges humanitárius segítségre a világban.

Az Európai Unió humanitárius segélyeiből 2024-ben csaknem 200 millió euró jut a lakhelyüket elhagyni kényszerülő lakosság számára, az élelmezésre, az akut és krónikus alultápláltság és a természeti veszélyek és a visszatérő járványok következményeinek kezelésére a Száhel-övezet - Burkina Faso, Mali, Mauritánia és Niger -, a Csád-tó medencéje - Csád, Kamerun és Nigéria - országaiban, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban.

Az EU körülbelül 346 millió euróval támogatja azokat a Kelet- és Dél-Afrikában élőket, akiknek életét fegyveres konfliktusok veszélyeztetik, valamint azokat, akik szélsőséges időjárási események és kiújuló fegyveres konfliktusok miatt kényszerültek lakóhelyük elhagyására Szudánban, Dél-Szudánban, Ugandában, Madagaszkáron, Mozambikban, Kenyában és Afrika szarván - Dzsibutiban, Etiópiában, és Szomáliában.

Csaknem 470 millió eurós uniós humanitárius finanszírozást osztanak ki a Közel-Keleten a gázai humanitárius szükségletekre és a palesztin polgári lakosság megsegítésére, valamint a Szíriában, Libanonban, Jemenben, illetve Észak-Afrikában.

Az EU mintegy 115 millió eurót fordít elsősorban az ukrajnai háború humanitárius következményeinek kezelésére, valamint humanitárius kezdeményezések finanszírozására a Nyugat-Balkánon és a Kaukázusban, valamint a szíriai válság hatásaira és tavalyi földrengések óta is fennálló szükségletek fedezésére Törökországban.

Dél-Ázsia és a csendes-óceáni térség lakosságát 186 millió eurós humanitárius támogatás segíti idén. A finanszírozás főként a mianmari, bangladesi és a Fülöp-szigeteki erőfeszítéseket támogatja.

Közép- és Dél-Amerika humanitárius kezdeményezéseinek támogatására az EU 111,6 millió eurót különített el. Ebből a támogatási csomagból részesül a Karib-térség is - írták. A finanszírozás fenntartására azért van szükség, mert továbbra is érződik a venezuelai és a haiti válság hatása, a kolumbiai fegyveres konfliktusok humanitárius következménye, valamint folytatódik az erőszak Mexikóban és Ecuadorban.

Az Európai Unió körülbelül 315 millió eurót tart fenn a hirtelen fellépő vészhelyzetek és az év során esetlegesen felvetődő, előre nem látható humanitárius válságok kezelésére. Emellett az EU több mint 98 millió eurót fordít humanitárius kezdeményezések és partnerségek támogatására, valamint a fokozott reagálási képesség fenntartására - közölték.

Az Európai Bizottság közleményben emlékeztetett: az EU 1992 óta több mint 110 országban nyújt humanitárius segélyt. A segítséget humanitárius partnerszervezeteken és a tagállamok szakosodott ügynökségein keresztül nyújtja. Szorosan nyomon követi az uniós források felhasználását, és szabályokkal rendelkezik a finanszírozás megfelelő elköltésének biztosítására.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.