2024. február 13., 14:12

Az észt hírszerzés főnöke szerint Moszkva világháborút akar

Katonai konfrontációra készül Oroszország a Nyugattal a következő évtizedben – erre figyelmeztetett Észtország.

Szárazon tartani a puskaport
Illusztráció
Fotó: TASR

A balti ország szerint már megkezdődtek a készületek arra, hogy Moszkva az orosz–ukrán háborún túl a NATO-val is háborúba kerüljön. Egyre gyakrabban beszélnek arról európai politikusok, mikor kerülhet sor a NATO és Oroszország közötti háborúra: az észt hírszerzés szerint a márciusi orosz elnökválasztás előtt biztosan nem, a dán védelmi miniszter szerint pedig három-öt éven belül kirobbanhatnak a harcok.

A Financial Times brit liberális gazdasági napilap szerint Oroszország megduplázná a balti államokkal (Észtország, Litvánia, Lettország) és Finnországgal közös határa mentén állomásozó csapatainak számát.

Ezzel kapcsolatban Kaupo Rosin, az észt külföldi hírszerző ügynökség főigazgatója figyelmeztetett, a keleti nagyhatalom további konfliktusokat akar kirobbantani az ukrajnai háborún túl. Az ezredes szerint a 2022 vége óta bevezetett katonai reformok, valamint a parancsnoki hadosztályok átszervezése arra utalnak, Oroszország háborúra készül.

Rosin ugyanakkor hozzátette, a közeljövőben – legalábbis a márciusi orosz elnökválasztásig –aligha lehet számítani orosz támadásra, tekintve, hogy az orosz katonai erők zöme Ukrajnában harcol, nem valószínű, hogy Európa más területein is felvonulnának a csapatok. Az ezredes mégis úgy látja, a térségnek fel kell készülnie egy esetleges összecsapásra.

Ha nem vagyunk felkészülve, egy orosz katonai támadás valószínűsége sokkal nagyobb lesz”

– fogalmazott. Egyúttal beszámolt arról is, a rigai kormány a tervek szerint a GDP három százalékát fogja védelmi kiadásokra fordítani a jövőben.

Miután Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím félszigetet, a balti államok prioritásként kezelték, hogy a GDP két százalékát védelemre fordítsák – emelte ki a Reuters hírügynökség. A kétszázalékos mérték a NATO egyik célkitűzése, amelyet egyre több tagállamnak sikerül elérnie, köztük Magyarországnak is, noha az olyan nagy nyugati országoknak, mint Németország és Franciaország gondot okoz a cél teljesítése.

A Financial Times szerint mindeközben Oroszország háborús költségvetése egészen megemelkedett: legfrissebb adatok szerint a GDP hat százalékát fordította Moszkva katonai kiadásokra.

Egy esetleges orosz támadásra azonban már Európa-szerte készülnek a kormányok: Berlin azt tervezi, hogy 2027-re közel ötezerre növeli a Kelet-Európában állomásozó harcra kész katonáinak létszámát. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter pedig múlt héten arról beszélt, az orosz támadásra nem kell túl sokat várni, becslései szerint három-öt éven belül sor kerülhet a konfrontációra a NATO-országok és Oroszország között. Hozzátette: ha Moszkva megtámadja a szövetség bármely országát, életbe lép a NATO 5. cikkelye, miszerint ha az egyik tagállamot külső támadás ér, a szövetségeseknek meg kell védeniük. A tárcavezető egyúttal rámutatott, bár Dániát nem érte közvetlen fenyegetés, hibrid támadások érhetik a tömböt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.