2023. július 24., 19:46

Az ENSZ-főtitkár a gabonaegyezményhez való visszatérésre szólította fel Oroszországot

António Guterres hétfőn ismételten felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza az ukrajnai gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezmény teljesítéséhez, összhangban a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett korábbi javaslatával.

Valamelyest enyhít a bajon
Illusztráció
Fotó: Twitter

Oroszország nem hosszabbította meg az egy hete lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették saját mezőgazdasági terményei és műtrágyái exportját illető követeléseit. Moszkva mindemellett arra is hivatkozott, hogy az egyezmény keretében nem érte el elegendő ukrajnai gabona a legszegényebb országokat.

A fekete-tengeri kezdeményezés felmondásával a legkiszolgáltatottabbak fogják megfizetni a legmagasabb árat"

- hangsúlyozta Guterres az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóján (UNFSS) Rómában. "Amikor az élelmiszerárak emelkednek, akkor mindenkinek fizetnie kell"  - tette hozzá.

A globális gabonaárak jelentősen megugrottak, mióta Oroszország nem hosszabbította meg az egyezmény hatályát és támadni kezdte a gabonát exportáló kikötőket a Fekete-tenger, illetve a Duna partján.

Ez különösen árt a kiszolgáltatott országoknak, amelyeknek nehézségeik vannak lakosságuk élelmezésében"

- húzta alá Guterres.

Az ENSZ főtitkára július 11-én üzenetben fordult Putyinhoz a megállapodás megmentése végett. Azt javasolta, hogy Oroszország hosszabbítsa meg az egyezményt, amelynek keretében napi négyre korlátoznák az ukrán kikötőkbe érkező és az onnét induló hajók számát, cserébe az orosz mezőgazdasági export túlnyomó részét lebonyolító Roszszelhozbank egyik leányvállalatát ismét rákapcsolhatnák a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatra.

Moszkva egyik alapvető követelése volt, hogy a Roszszelhozbank újra kapcsolódhasson a SWIFT-hálózathoz, amelyről 2022 júniusában az EU szankciói nyomán leválasztották. Bár Oroszország mezőgazdasági exportja megnőtt az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta, a műtrágya kivitele jelentősen visszaesett.

Továbbra is elkötelezett vagyok amellett, hogy elősegítsem az orosz és ukrán élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan eljutását a globális piacokra, és biztosítsam az élelmiszerellátás biztonságát, amelyet minden személy megérdemel"

- emelte ki Guterres.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.