2023. november 1., 13:08

Az ellenzéki ANO a legnépszerűbb Csehországban

Továbbra is az ellenzéki Igen-Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalomnak van a legnagyobb támogatottsága Csehországban: amennyiben szeptemberben választásokat tartottak volna, Andrej Babiš volt kormányfő mozgalma a szavazatok 34 százalékát szerezte volna meg - derül ki a Median közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

Már rájöttek a csehek is
Andrej Babiš mozgalma, az ANO jelenleg a legnépszerűbb
Fotó: TASR/irozhlas.cz

A második helyen a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 13 százalékkal, míg a harmadikon a Cseh Kalózpárt 11,5 százalékkal.

Míg az ANO támogatottsága az utóbbi három hónap alatt egy százalékkal emelkedett, a két kormánykoalíciós párté hasonló mértékben csökkent. A kormánykoalíció ötödik tagja, a kereszténydemokrata KDU-CSL nem jutott volna be a parlementbe.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom lépné át 9,5 százalékkal, valamint két további kormánykoalíciós tömörülés a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártja 6,5 százalékkal, míg a TOP 09 párt 5,5 százalékot kapna.

Az országos felmérés alapján a 200 tagú parlamenti alsóházban a jelenlegi kormánykoalíciónak 40,5 százalékos támogatottság mellett csak 91 képviselője lenne, ami a jelenlegi többség (108) elvesztését jelentené.

A választásokon való részvételi készség továbbra is 60 százalék körül mozog.

A jelenlegi ötpárti kormánykoalíciónak 108 képviselője van az alsóházban. A következő képviselőházi választásra 2025 őszén kerül sor Csehországban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.