2022. január 15., 16:18

Az egyik legismertebb német politikus karrierjébe kerülhet, hogy félrevezető adatokat közölt a járványról

Dagad a botrány Németországban, miután kiderült, Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke még tavaly novemberben pontatlan járványügyi adatokat közölt és félrevezette a nyilvánosságot.

Fotó: TASR/AP
Markus Söder.

Az ügyből a rivális, frissen (szövetségi) kormányra került FDP kreált országos botrányt. Érdemes megjegyezni, hogy a bajor tartományi parlamentben a CSU van kormányon, az FDP így ellenzékből támadja a tartományi vezetést. A párt alelnöke, Wolfgang Kubicki szerint mivel Söder félrevezető képet mutatott az esetszámokról, pontosabban az oltások valódi hatékonyságáról, a Keresztényszocialista Unió (CSU) elnökének, egyben bajor miniszterelnöknek távoznia kell.

Kubicki nem csak Söder lemondását követeli, szerinte büntetőjogi felelőssége is lehet a félretájékoztatás miatt.

A bajor kormányfő még novemberben egy Twitter-bejegyzésében az oltás fontosságával foglalkozott. Érvelését azzal próbálta meg alátámasztani, hogy összehasonlította a bajorországi fertőzési számokat (pontosabban incidenciát) oltottak és oltatlanok között. Míg előbbieknél 100 ezer főre mindössze 110 fertőzött jutott, addig utóbbiaknál 100 ezer az 1469-hez volt az arány. Söder akkor azt írta, világos az összefüggés az átoltottság és a fertőzési számok alakulása között. 

Az ominózus bejegyzés:

Néhány nappal a poszt megjelenése után azonban a Die Welt újságírói rájöttek, valami baj van a számokkal. Kiderült, a szóbanforgó novemberi mintahéten levett pozitív minták 70%-nál nem jegyezték fel az oltottságot, azaz nem lehetett tudni, a pozitív minta oltott vagy oltatlan személytől származik. Ennek ellenére az eseteket mégis az oltatlanok statisztikáihoz sorolták.

Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke kijelentette (idézet az Index.hu-ról):

Markus Söder nyilvánvalóan megtévesztette a közvéleményt a be nem oltott és beoltott emberek oltottsági állapotáról szóló számokkal. A tények megítélése szempontjából nem mindegy, hogy ezt tudatosan tette-e.

Kubicki szerint mivel Söder válsághelyzetben tett közzé hamis jelentéseket, felelősséggel tartozik a hibáért, távoznia kell a miniszterelnöki posztról.

Az egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy Söder szándékosan értelmezte félre az adatokat, valószínűleg az illetékes egészségügyi hivatal szakemberei hibáztak. A bajor miniszterelnököt legfeljebb azért terheli felelősség, mert készpénznek vette az adatokat. Az ügy egyébként így sem következmények nélküli, ugyanis a bajor tisztifőorvosi feladatokat ellátó szakembert a botrányt követően szinte azonnal leváltották hivatalából és egy másik tartományban dugták el a nyilvánosság elől. Később aztán az is kiderült, hogy nem csak Bajorországban, de Hamburgban is elkövették ugyanezt a hibát. A legérdekesebb, hogy a valódi adatokat azóta sem közölték, a mai napig nem tudni a pontos számokat. A Die Welt szerint ráadásul könnyen elképzelhető, hogy nem ebben az egyetlen, ominózus novemberi intervallumban tévesek az adatok, az adatkezelési hiba fennállhat egy ideje. 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!