2023. január 21., 13:59

Az amerikai-mexikói határon januárban csökkent a migránsok száma

Januárban csökkent az amerikai-mexikói határon átkelő migránsok száma a Joe Biden amerikai elnök által bevezetett új korlátozások végrehajtása, továbbá a szezonális körülmények miatt - derült ki helyi tisztviselők pénteki beszámolójából.

Fotó: unsplash.com

Az amerikai határőrség ügynökei januárban naponta átlagosan mintegy négyezer migránst tartóztattak fel

- közölte a héten három amerikai tisztviselő a Reuters brit hírügynökséggel.

Ez a karácsony előtti héten mért napi 7400-as átlaghoz képest csökkenést jelent

- tette hozzá az egyik nyilatkozó.

A jelenlegi ütemben a határon történő letartóztatások száma 2021 februárja óta a legalacsonyabb lehet, a hónap hátralévő részére azonban nincs becslés.

A 2024-ben újraválasztásra pályázni szándékozó demokrata Biden a hónap elején kiterjesztette a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos korlátozásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az amerikai-mexikói határon elfogott migránsokat gyorsan visszatoloncolják Mexikóba.

A korlátozásokat korábban a mexikóiakra, egyes közép-amerikaiakra és venezuelaiakra alkalmazták, majd kiterjesztették a kubaiakra, a haitiakra és a nicaraguaiakra, miután Mexikó beleegyezett abba, hogy befogadja ezeket az állampolgárokat.

Ezzel egyidejűleg a Biden-kormányzat új humanitárius beutazási programot indított el havonta harmincezer főre tehető kubai, haiti, nicaraguai és venezuelai bevándorlók számára, akik, ha van amerikai támogatójuk, légi úton is beléphetnek az országba.

A washingtoni kormány egyik tisztviselője kijelentette, hogy „az általunk létrehozott eljárás biztonságos, gyors, és csak egy repülőjegy árába kerül”. „Ahhoz képest, hogy az embercsempészek több ezer dollárt kérnek a migránsoktól a veszélyes utazásért, a választás egyértelmű” - tette hozzá.

Több amerikai tisztviselő elmondta, hogy

a határon történő őrizetbe vételek december végén és január elején jellemzően csökkennek az ünnepek miatt, ami valószínűleg hozzájárult a januári visszaeséshez.

Az amerikai határőrség ügynökei novemberben 206 000 migránst tartóztattak fel a délnyugati határon. A decemberi adatok, amelyek még nem nyilvánosak, magasabbak lehetnek, miután a múlt hónapban a texasi El Pasóban nőtt az érkezők száma.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.