2022. július 26., 17:33

Az amerikai külügyminiszter szerint Washington megoldaná az örmény-azeri konfliktust

Telefonon egyeztetett hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, a beszélgetések során Blinken felajánlotta Washington közvetítését a két kaukázusi ország közötti konfliktusban.

Fotó: TASR/AP
Anthony Blinken

Blinken hangsúlyozta: Baku és Jereván előtt történelmi pillanat áll, amely lehetőséget ad a békés rendezésre a térségben.
Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte:

az Egyesült Államok kész együttműködni olyan partnerekkel, akikkel közös az értékrendje annak érdekében, hogy békét teremtsen Örményország és Azerbajdzsán között,
Aliyev és Pasinján májusban, az Európai Unió égisze alatt egyeztett egymással Tbilisziben, és a találkozót követően a két ország külügyminiszterei is asztalhoz ültek júliusban.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor Jereván támogatásával elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcokban több mint 6000 ember halt meg.

Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői 2020. november 9-én közös nyilatkozatot írtak alá a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben az ellenségeskedések teljes beszüntetéséről.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.