2022. február 23., 11:02

Az amerikai külügyminiszter szerint nincs értelme találkozni Lavrovval

Nincs értelme a találkozónak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miután Oroszország katonai csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden.

Anthony Blinken
Fotó: TASR/AP

A Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Blinken úgy fogalmazott:

Most, hogy látjuk, az invázió elkezdődik, és Oroszország egyértelműen kinyilvánította, hogy teljesen elutasítja a diplomáciát, jelenleg nincs értelme ennek a találkozónak.

Az amerikai tárcavezető elmondta:

levélben értesítette orosz hivatali partnerét, hogy lemondja a találkozót.

A korábbi tervek szerint Blinken csütörtökön, Genfben találkozott volna Lavrovval.

Az amerikai tárcavezető ismét kijelentette, hogy "továbbra is elkötelezett a diplomáciai megoldás" mellett. Blinken szerint Oroszországnak olyan lépéseket kell tenni, amellyel meggyőzi a nemzetközi közösséget, hogy komolyan gondolja a katonai tevékenységének csökkentését és a diplomáciai megoldás megtalálását.

Kuleba a sajtótájékoztatón "abszurditásnak" nevezte, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán területek függetlenségét ismerte el.

Valójában Putyin nem az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot ismerte el, hanem közvetlen felelősségét az Ukrajna elleni háborúért, amely egy indokolatlan háború egy európai szuverén állam ellen

- fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

Kuleba üdvözölte az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat, és további intézkedések elrendelését szorgalmazta Oroszországgal szemben.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be, hogy

az Egyesült Államok súlyos pénzügyi szankciókat rendelt el orosz bankok és oligarchák ellen.

Az elnök közölte, hogy két nagy orosz pénzintézettel - a Vnyesekonombankkal (VEB, külkereskedelmi bank) és az általa katonai banknak nevezett Promszvjazbankkal - szemben teljes kizáró szankciót vezetnek be.

Szankciókat vezetnek be az orosz szuverén államadóssággal szemben is, amely - mint fogalmazott - azt jelenti, hogy elzárjuk az orosz kormányt a nyugati finanszírozástól. Az amerikai elnök szerint az intézkedés bevezetését követően Moszkva "nem kereskedhet új adósságával sem az amerikai, sem az európai piacon".

Az orosz elitekkel és családtagjaikkal szemben is szankciókat fogunk bevezetni

- folytatta Biden, aki szerint "mivel ők is osztoznak a Kreml korrupt nyereségén, osztozniuk kell a fájdalomban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.