2023. március 24., 09:14

Az amerikai erők Irán-barát milíciák ellen hajtottak végre légicsapást Szíriában

Több precíziós csapást hajtott végre az Egyesült Államok hadserege Szíriában csütörtök éjjel Irán-barát milíciák ellen, megtorlásul egy haszakai dróntámadásra, melyben egy amerikai meghalt - jelentette be a Pentagon.

drón
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

A dróntámadást csütörtök délután követték el a nemzetközi koalíció északkelet-szíriai támaszpontja ellen, az akcióban egy amerikai vállalkozó meghalt, legalább öt katona megsebesült.

A hat sebesült közül négyet a szomszédos Irakba szállítottak, két társukat helyben elláttak.

A dróntámadást a Pentagon a megtorlással együtt jelentette be.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt közölte, Joe Biden amerikai elnök rendelte el a légicsapásokat, melyek az Iráni Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló milíciák szíriai bázisait célozták.

Senki sem támadhat büntetlenül csapatainkra"

- jelentette ki Austin.

Erik Kurilla, az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom) vezetője azt mondta, 2021 óta az Irán-barát fegyveres csoportok 78 alkalommal intéztek támadást amerikai erők ellen, egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a térségben immár Irán rendelkezik a legfejlettebb drónokkal.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat úgy tudja, az amerikai erők két légicsapást hajtottak végre a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány egyik fegyverraktára ellen, az akcióban két Irán-barát fegyveres halt meg. Csapások végeztek két másik milicistával is a tartomány keleti részén található el-Majádín sivatagos részén és Bukamal városa mellett.

Néhány héttel korábban Szíria északkeleti részébe látogatott Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, ahol leszögezte: a mintegy 900 amerikai katona szíriai jelenléte egyúttal az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát is szolgálja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.