2023. július 25., 14:52

Alacsonyabb lépcsők, óriási betűméret - intézkedések tucatjával segítik az idősödő Bident az elnökösködésben

Egy, az NBC Newsnak nyilatkozó demokrata képviselő szerint a demokratáknak komolyabban kellene vennie az elnök korával kapcsolatos választói aggodalmakat - számolt be róla a Magyar Nemzet.

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

A Demokrata Pártnak reagálnia kell arra, amit az emberek mondanak Bidenről, főleg az életkorával kapcsolatos aggodalmakra − mondta egy névtelenül nyilatkozó demokrata képviselő az NBC News amerikai hírcsatornának. Amennyi SMS-t az elnök esése után kaptam… Felrobbant a telefonom. Mindenki azt írta: Jaj, ez olyan szörnyű! – idézi a politikust a lap.

A diplomaosztó ünnepség után, melyen Biden elnök a szokásosnál is zavartabban viselkedett, néhány segítője állítólag összeült, hogy megvitassák, hogyan lehetne elérni, hogy ez „soha többé ne forduljon elő” − írja az NBC. Fizikailag eléggé törékeny, és leesik a bicikliről vagy bármi másról. Nincs olyan állóképessége, mint Barack Obamának vagy egy fiatalabb elnöknek. Az emberek aggódnak a gyengesége miatt− mutatott rá egy szintén névtelenül nyilatkozó volt nyugati diplomata.

Az elnök segítői mindent megtesznek, hogy leplezzék az elnök korából adódó problémákat, és csökkentsék a kínos esetek kockázatát. Az elnöki gép lépcsőit például alacsonyabbakra cserélték, miután a normális méretű lépcsők többször nehézséget okoztak Bidennek - írja az amerikai portál nyomán a lap.

 

A súgógép betűméretét a lehető legnagyobbra állították, és jegyzetlapokkal is ellátják az elnököt. Maga Biden azonban egyáltalán nem tekinti problémának a korát, épp ellenkezőleg.

"Többet tudok, mint az emberek nagy többsége. Tapasztaltabb vagyok, mint bárki, aki valaha is indult a tisztségért, és úgy gondolom, bebizonyítottam, hogy becsületes és egyben hatékony is vagyok" − mondta Biden az MSNBC-nek adott interjújában. Amióta azonban az elnök bejelentette újraindulási szándékát, demokrata körökből is egyre hangosabbak az aggódó hangok. – A kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt − mondta néhány héttel ezelőtt Hillary Clinton.

 

Edward-Isaac Dovere, a CNN amerikai hírcsatorna munkatársa elmondása szerint a helyettesítők nevei már ott keringenek a levegőben. A beszélgetések folyamatosan zajlanak – csendes suttogások a rendezvényeken, sms-ek, e-mailek, titkos telefonhívások. Úgy érzik, hogy az idő már fogytán van, és az erőteljesebb kampánytevékenység hiánya annak a jele, hogy nem igazán van benne a szívük – vélekedik Dovere. A Bident ellenző adományozókról szóló beszámoló ellenére az egyik legnagyobb probléma a leváltásával kapcsolatban az, hogy nincs konszenzus arról, hogy ki lépjen a helyére. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Bidennek nincs túl nagy támogatottsága a párton belül. A felmérések azonban arra is rávilágítanak, hogy nincs olyan jelölt sem, aki nála erősebb alternatíva lenne.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.