2024. február 25., 07:58

Ausztrália déli részén bozóttüzek pusztítanak

Otthonok is megsemmisültek az Ausztrália déli részén lévő Victoria államban napok óta pusztító bozóttüzekben, a hatóságok pedig vasárnap arra figyelmeztettek, hogy a jövő héten további hőhullámokra lehet számítani.

Ausztrália bozóttűz
Fotó: TASR / AP

Jacinta Allen, Victoria kormányzója azt mondta, a lángok már hat otthont pusztítottak el, a katasztrófavédelem pedig több mint 15 bozóttűzről tud a környéken.

Allen elmondta, hogy a vészhelyzeti hatóságok vasárnap ismét összeülnek az ügyben, és hozzátette, hogy a jövő hét közepe felé vélhetően újabb nagy hőhullám érkezik a térségbe.

A héten már több mint kétezren menekültek el Victoria nyugati részéből az állam fővárosa, Melbourne felé. A lángokat mintegy 1000 tűzoltó több mint 50 légi járművel igyekszik oltani.

Bár az utóbbi két évben a hatóságok és a katasztrófavédelem többé-kevésbé sikeresen fékezték meg a tüzeket, a 2019-2020-as "fekete nyár" idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el Ausztráliában és 33 ember, illetve hárommilliárd állat halálát okozták.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.