2021. november 15., 09:46

Amikor Ukrajna blokkolta az európai fogyasztóknak szánt gázt

A fehérorosz elnök fenyegetőzésére reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban emlékeztetett arra, Ukrajna hogyan akadályozta meg 2008-ban az EU-ba irányuló gáztranzitot. Kitért arra is, ha a fehéroroszok beváltanák hasonló fenyegetésüket, az a tranzitszerződés megsértését jelentené.

Vlagyimir Putyin
Fotó: TASR / AP

Putyin, utalva Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az európai gázszállítások leállításával kapcsolatos fenyegetőzésére, emlékeztetett:

Ukrajna egyszer már megtette ezt. „2008-ban […] nem tudtunk megegyezni ukrán barátainkkal a gázszerződések főbb paramétereiről, véget nem érő viták zajlottak a gáz és a tranzit áráról. Ez odáig fajult, hogy Ukrajna blokkolta az európai fogyasztóknak szánt gázunkat”. 

A Rosszija 24 csatornának adott interjúban Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott: az ukránok akkor egyszerűen „elzárták a csapot”.

Lukasenka a lengyel határon kialakult migrációs válság miatti, Minszk ellen esetlegesen bevezetendő uniós szankciókra reagálva korábban felhívta a figyelmet arra: a Jamal–Európa gázexportvezeték Fehéroroszország területén halad keresztül, és azt bármikor elzárhatják. Putyin a 2008-as ukrán példa felidézésén túl a Rosszija 24-nek azt is elmondta: Fehéroroszországnak elméletileg valóban van lehetősége van a területén Európa (Németország) felé áthaladó gázszállítás megszakítására, ám reméli, hogy a hatóságok nem élnek majd ezzel a „lehetőséggel”. Mint megjegyezte: a lépés a tranzitmegállapodás megsértését jelentené.

Az orosz elnök a kialakult helyzettel kapcsolatban szombaton kijelentette: Oroszországnak semmi köze a Fehéroroszország és az Európai Unió határán zajló migrációs válsághoz. A Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban leszögezte, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben nem szállítottak orosz légitársaságok migránsokat Fehéroroszországba. Putyin szerint a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok idézték elő, annak politikai, gazdasági és katonai okai vannak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.