2022. július 20., 14:35

Amerikai vadászgépek beszerzéséről döntött a cseh kormány

Amerikai gyártmányú F-35 Lightning II. vadászgépekkel lesz felszerelve a jövőben a cseh hadsereg. A cseh kormány szerdán döntött arról, hogy a védelmi tárca hivatalos tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a vadászgépek beszerzéséről - jelentette be Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Vadászgép
Fotó: Pixabay.com

Az amerikai vadászgépek beszerzéséről szakértői vélemények alapján döntött a kabinet - tette hozzá Jana Cernochová, cseh védelmi miniszter.

A cseh védelmi tárca 24 amerikai vadászgépet venne. A cseh hadseregnek jelenleg 14 Gripen típusú svéd vadászgépe van.

A svéd vadászgépek bérlése 2027-ben jár le, a szerződés szerint a csehek ezt az időt két évvel meghosszabbíthatják.

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek beszerzésének ára egyelőre nem ismert. Cseh szakértői vélemények szerint a 24 vadászgép ára több tíz milliárd koronára rúg majd, s várhatóan ez lesz a cseh hadsereg legnagyobb értékű fegyverbeszerzése az 1989-es rendszerváltás utáni időszakban.

A prágai sajtóban korábban megjelent írások szerint

a cseh vezetés az amerikai és a svéd vadászgépek megvételét is mérlegelte, de a védelmi tárca állítólag az amerikai gépeket részesítette előnyben.

Fredrik Jörgensen, prágai svéd nagykövet a CTK hírügynökségnek a közelmúltban azt mondta, hogy ha Csehország a Gripenek mellett döntene Svédország a bérelt gépeket ingyenesen átadná a cseh hadseregnek.

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek a cseh sajtó szerint jelenleg a legkorszerűbbnek tartott sorozatgyártású vadászgépek a világon, 30-40 éves élettartammal.

Üzemeltetésük azonban állítólag sokkal drágább, mint a Gripeneké.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.