2022. április 24., 14:05

Adjatok újabb fegyvereket! Üzeni Zelenszkij Austinnak és Blinkennek

Nem ajándékokat és süteményeket, hanem konkrét dolgokat, konkrét fegyvereket várunk - szögezte le vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ortodox húsvéti misét követően közzétett videóüzenetében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapra tervezett kijevi látogatására célozva.

Volodimir Zelenszkij
Fotó: TASR/AP

Az elnök leszögezte: szeretettel várják a látogatókat, "de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak".

Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel"

- fogalmazott az üzenetben, amelyben a többi között hangsúlyozta azt is: hisz a feltámadásban és az igazság győzelmében.

A Reuters hírügynökség vasárnap felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai miniszterek látogatását Zelenszkij jelentette be előző nap, a hírt pedig Fehér Ház mostanáig nem erősítette meg.

A Le Figaro című francia napilap vasárnap beszámolt arról, hogy Zelenszkij a hét végén ismét találkozót sürgetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal, "a háború befejezése érdekében".

Az, aki elkezdte ezt a háborút, abba is tudja hagyni"

- fogalmazott az elnök szombaton, egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva:  "nem fél találkozni" Putyinnal, ha ez segít a harcok lezárásában.

Zelenszkij egyúttal hangsúlyozta: a háború kezdete óta szeretne egyeztetni az orosz elnökkel.

Nem mintha találkozni szeretnék vele. De a konfliktus diplomáciai lezárása érdekében igenis találkoznom kell vele"

 - jelentette ki, s hozzátette: Kijev megbízik partnereiben, ám nem bízik Oroszországban.

Elmondta továbbá azt is, hogy megszakítják a Moszkvával folyó tárgyalásokat, amennyiben az orosz erők behatolnak a délkelet-ukrajnai Mariupolban lévő, a város védelmének utolsó bástyáját jelentő Azovsztal acélműbe vagy "álnépszavazást" írnak ki Herszon megyében.

Szombaton közzétett ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.

Közben az ENSZ ukrajnai koordinátora azonnali tűzszünetre szólított fel Mariupolban a még a városban lévő mintegy 100 ezer civil kimenekítése érdekében.

 Azonnal le kell állítani a harcokat, hogy életeket lehessen megmenteni. Minél tovább várunk, annál nagyobb veszélyben vannak. Azonnal lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák a várost. Holnap már túl késő"

- fogalmazott Amin Avad.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.