2022. október 19., 15:27

A Wagner-csoport védelmi vonalat épít Luhanszk térségében

A Wagner orosz magánhadsereg védelmi vonalat kíván építeni a kelet-ukrajnai Luhanszk megye orosz ellenőrzés alatt álló térségében - derült ki a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdai bejelentéséből.

wagner
A Wagner-csoport harcosai

A tájékoztatás szerint - amelyet Prigozsin vállalatának belső közösségi felületén tett közzé - a csoport "többlépcsős védelmi vonal" kialakításába kezdett. Részleteket azonban Prigozsin nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hosszú lesz, és hol helyezkedik majd el a "Wagner-vonal", valamint azt sem, hogy meddig tartanak a munkálatok.

Mindazonáltal Prigozsin kiemelte: a vonal "egyébként nem létfontosságú", szerinte ugyanis a Wagner-csoport alakulatai a frontvonalon "önmagukban is áthatolhatatlan falat képeznek".

Prigozsin szeptember végén ismerte el hivatalosan is, hogy ő alapította 2014-ben az orosz biztonsági magáncéget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én írta alá négy ukrajnai régió - köztük a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" - Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket, miután az érintett térségekben "népszavazásokat" tartottak. A voksolást valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.