2023. november 3., 16:02

A Wagner-csoport légvédelmi eszközökkel látná el a Hezbollahot

A Jevgenyij Prigozsin halála után helyét kereső Wagner-csoport ezúttal az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán hallatott magáról, kérdés persze, hogy akart-e hallatni.

pantsir-s1
A Pantsir-S1, itt még békésen, egy haditechnikai kiállításon
Fotó: Vitaly V. Kuzmin

Az orosz Wagner magánhadsereg Pantsir-S1 légvédelmi rendszerrel látná el a libanoni Hezbollahot amerikai hírszerzési értesülések szerint. Az információt elsőként az amerikai üzleti körök napilapja, a The Wall Street Journal közölte, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A Journal által idézett egyik azonosítatlan amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Washington nem erősítette meg a rendszer elküldését. Az amerikai tisztviselők azonban figyelemmel kísérik a Wagner és a Hezbollah részvételével zajló megbeszéléseket. A lap értesülései szerint a rendszert Szírián keresztül juttatják el a Hezbollahhoz.

A Hezbollah libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet. A Hezbollahot az 1980-as évek elején alapították azon iráni erőfeszítések részeként, amelyek célja a militáns libanoni síita csoportok egyesítése volt egy egységes szervezetbe. A Hezbollahot a muzulmán imámok alapították és Irán finanszírozta elsősorban Izrael terrorizálására.

A szervezet fenntartásához szükséges anyagiak libanoni üzleti csoportoktól, magánszemélyektől, üzletemberektől, az afrikai gyémántbányászatban érdekelt libanoni személyektől, más iszlám csoportoktól és országoktól, valamint a libanoni síták által fizetett adókból származnak. A Hezbollah szerint a bevételeinek fő forrása saját beruházási portfóliói és muszlim adományok, bár a nyugati források állítják, hogy a Hezbollah jelenlegi pénzügyi, kiképzési, fegyver, robbanóanyag, politikai, diplomáciai és szervezeti támogatásának túlnyomó része Iránból és Szíriából származik.

A Reuters hírügynökség az értesüléssel kapcsolatban kérdéseket küldött a Wagnernek, ám azok – mily meglepő – nem válaszoltak.

A Times of Israel megjegyzi, Izrael régóta hajt végre csapásokat Szíriában, hogy megakadályozza a fejlett fegyverek Hezbollahnak való átadását, és úgy vélik, hogy az utóbbi időben fokozta erőfeszítéseit, mivel iráni  csoportok felgyorsítják a Libanonból és máshonnan érkező támadásokat. Az elmúlt hetekben több állítólagos izraeli légicsapást mértek a szíriai damaszkuszi és aleppói repülőterekre, emellett számos légicsapást hajtott végre Szírián belüli katonai célpontokra válaszul a Golán-fennsík közösségeire az elmúlt hetekben többször kilőtt rakétákra és lövedékekre.

A Wagner és a Hezbollah harcosai egyaránt jelen vannak Szíriában, így a fegyverek átadása nem jelent akkora problémát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egykor közeli izraeli szövetséges volt, a háború kitörése óta élesen bírálta Izraelt, mivel a Moszkva és Jeruzsálem közötti kapcsolatok megromlottak, miután az orosz inváziót követően Izrael támogatta Ukrajnát.

https://t.me/izvestia/146912
Az Izvesztyija tudósítása a Pantsir-S légvédelmi rendszer működését mutatja be

A Pantsir-S1 orosz fejlesztésű önjáró légvédelmi rendszer, amelynek fegyverzete irányított rakétákból és gépágyúkból áll. A rendszer rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákkal, illetve légvédelmi gépágyúval szerelt harcjármű. Feladata a gyalogsági és páncélos erők teljes körű védelme alacsonyan támadó repülőgépek, helikopterek és manőverező robotrepülőgépek ellen, bármely időjárási körülmények között. Hivatalosan 2012 novemberében került rendszeresítésre az Orosz Fegyveres Erőknél.

A fegyverrendszer a következő típusú fegyverekkel szerelt: 12 db 57E6 vagy 57E6-E típusú légvédelmi rakéta és 2A72 vagy 2A38M típusú légvédelmi gépágyú.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.