2023. augusztus 17., 17:41

A terrorizmus miatt Svédországban megemelik a készültséget

A svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (SAPO) csütörtökön közölte, hogy az ország terrorkészültségét megemelik a négyes szintre az ötös fokozatig terjedő skálán.

Terrorizmus
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A készültségi szint emelésére a fokozódó nemzetközi feszültség miatt került sor, miután néhány szűk csoport által Svédországban és Dániában iszlámellenes szándékkal elkövetett Korán-égetések miatt számos iszlám országban dühös tiltakozások voltak.

Az események különösen heves reakciókat váltottak ki Irakban, ahol a kormány ki is utasította a svéd nagykövetet, miután Bagdadban tüntetők behatoltak a svéd nagykövetségre és felgyújtották az épületet.

A Svédország elleni fenyegetettség fokozatosan változott, az erőszakos iszlamista szereplők által elkövetett támadások esélye pedig nőtt az év folyamán

- közölte a SAPO.

A svéd hírszerzés szerint

az országot korábban a lehetséges célpontok közé sorolták, azonban most már kiemelt célpontként tartják számon.

A belbiztonsági szolgálat július végén kiadott közleménye szerint Svédország hírneve szenvedett csorbát a már jó ideje tartó dezinformációs kampányhoz köthető akciók miatt. Ennek tulajdoníthatóan a hagyományosan toleráns imázs helyett Svédországot most már sok helyen az iszlámmal és a muszlimokkal szemben ellenséges országnak tekintik.

Elterjedt az nézet is, hogy Svédországban "tolerálják a muszlimok elleni támadásokat", és a hatóságok "elrabolják" a muszlim gyermekeket.

Mindez összességében valószínűleg növeli az erőszakos iszlamista környezetből származó személyek általi fenyegetést

- közölte a SAPO.

A hírszerzés szerint a svéd biztonsági szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a svéd állampolgárok és a svéd érdekeltségek elleni külföldi fenyegetéseket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.