2022. szeptember 28., 17:45

A tálib vezetés olajat, földgázt és búzát vásárol Oroszországtól

A tálib vezetés ideiglenes megállapodást írt alá Oroszországgal benzin, dízelolaj, földgáz és búza afganisztáni importjáról.

tálib
Fotó: TASR/AP
Tálib küldöttség érkezik egy korábbi tárgyalásra.

Az afgán ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője szerdán bejelentette: a megállapodás egymillió tonna benzin, egymillió tonna dízelolaj, félmillió tonna háztartási földgáz, és kétmillió tonna búza éves megvásárlását és afganisztáni importját jelenti. A szóvivő szerint a termékek behozatala "hamarosan megkezdődhet", és Afganisztán rubellel fizet Oroszországnak.

Núraddin Azizi ügyvivő afgán ipari és kereskedelmi miniszter, aki augusztusban látogatott Moszkvába, hangsúlyozta: a Kreml a világkereskedelmi átlagárakhoz képest kedvezményt adott a tálib vezetésnek.

Moszkva egyelőre nem kommentálta a megállapodást.

Ha véglegesítik, ez lesz a tálib vezetés első jelentősebb nemzetközi kereskedelmi megállapodása 2021-es hatalomra kerülése óta. A mintegy 40 milliósra becsült lakosságú, háború és szegénység sújtotta Afganisztán nagymértékben függ a nemzetközi közösség segélyeitől és adományaitól. Az ország továbbra is a Nyugattól elszigetelten működik a nőkkel és emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos drákói szigorúságú tálib politika miatt, a globális bankrendszer működésében sem vesznek részt.

Egyetlen ország, még Oroszország sem ismerte el a keményvonalas tálib politikai vezetést, ugyanakkor Moszkva - néhány másik országgal együtt - továbbra is nyitva tartja kabuli nagykövetségét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.