2023. augusztus 31., 13:50

A szlovén miniszterelnök szerint akár 7 milliárd euróba is kerülhet az árvíz utáni újjáépítés

Az augusztus elejei szlovéniai árvizek okozta közvetlen károkat jelenleg 4,7 milliárd euróra becsülik, de a következő öt évben akár 7 milliárd eurót is elkülönítenek az érintett területek újjáépítésére - jelentette ki Robert Golob szlovén miniszterelnök csütörtökön a parlamentben.

Árvíz
Fotó: TASR/AP

A 2023-as pótköltségvetést ismertetve Golob elmondta: a kormány a következő hetekben újjáépítési törvénytervezetet készít, amelynek értelmében 6,7-7 milliárd eurót különítenének el az ehhez szükséges erőfeszítésekre a következő öt évben.
A cél nem csupán az, hogy ezeket a területeket a korábbi állapotukba visszaállítsák, hanem olyan mértékben rehabilitálják, hogy

lényegesen ellenállóbbak legyenek a hasonló természeti katasztrófákkal szemben

- tette hozzá.

Míg 520 millió eurót az idei költségvetés módosításával biztosítanak a helyreállítási munkálatokra, a legfontosabb források várhatóan az európai alapok lesznek, amelyek összesen mintegy 2 milliárd eurót tesznek ki, beleértve a Szolidaritási Alap 400 millió eurós támogatását is - magyarázta a kormányfő.
Golob jelezte:

további 750 millió eurót az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi mechanizmusából származó kölcsönökből hívnak le.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy erről már szerdán értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, az erre vonatkozó hivatalos kérelmet pedig csütörtökön küldik el Brüsszelnek.

A kormány emellett mintegy 1,1 milliárd eurót fordít újjáépítésre a költségvetési fejezetben szereplő kiadási előirányzatok átcsoportosításával, valamint további 1,3 milliárd euróra számít a szolidaritási hozzájárulásokból.

Körülbelül 350 millió eurót várhatóan közvetlenül a biztosítótársaságok fedeznek majd az érintett magánszemélyeknek és vállalatoknak kártérítések formájában

- húzta alá Golob.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány az árvíz utáni újjáépítést szakértőkre bízta. "Remélem, hogy a politika az újjáépítés minden szegmenséből kivonul, mert csak így lesz gyors és hatékony" - fogalmazott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.