2023. október 27., 09:10

A Smer sorsára juthat a KDH is?

Az Európai Néppárthoz társult Európai Jobbközép LMBT+ Szövetség vezetője, Fredrik Saweståhl homofób kijelentései miatt bírálja a szintén néppárti KDH-t, és azzal fenyegetőzik, hogy az EPP novemberi találkozóján megnyitja a szlovák pártok kérdését.

Majersky
Fotó: TASR

Amikor az európai szocialisták frakciója felfüggesztette a Smer EP-képviselőinek tagságát, az okok között a párt homofób politikáját is említették. Az Európai Néppárt (EPP) ettől konzervatívabb. Amikor a KDH elnöke, Milan Majerský pestisjárványként beszélt az LMBTI-ideológiáról, a néppártiak EP-frakciója úgy reagált, teljes mértékben tiszteletben tartja és védelmezi minden állampolgár jogait, ugyanakkor megjegyzi, hogy Szlovákia választási kampányban van, ezért minden tagpártnak sok sikert kíván a választásokhoz. Az Európai Néppárthoz tartozik a KDH-t élesen kritizáló Demokrati párt és az OĽaNO is, amelynek vezetőjét újfent az Év homofóbja díjra jelölik.

Idén azonban az EPP társult tagjai közé felvette az Európai Jobbközép LMBT+ Szövetséget, és támogatta annak céljait.

A szövetség vezetése most arra hívja fel a figyelmet, hogy a KDH az LMBTI+ közösség elleni harcban közeledik ahhoz az értékhatárhoz, ami még EPP-értéknek mondható.

„Az EPP az Európai Unió legszélesebb képviselőcsoportja. Egyes tagpártok az LMBTI+ jogaival kapcsolatos kérdésekben progresszívebbek, másoknál viszont sokkal tovább tart ez a folyamat.

De nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha egy párt teljesen ellentétes irányba indul el”

– mondta Fredrik Saweståhl az európai politikai pártok és az LMBTI+ témáról szóló szlovákiai beszélgetésen.

A vita nem lesz rövid

A szövetség a szivárványcsaládok jogainak megsértése miatt Giorgia Meloni olasz kormányát is bírálja, amelynek az EPP-hez tartozó kisebb Forza Italia párt is a tagja.

Ez azonban csak egy hang egy széles európai pártcsaládban, így ezek a kritikáik nem jelentik automatikusan azt, hogy a KDH-t a közeljövőben kizárás fenyegeti, persze sohasem lehet tudni hová fajulnak a dolgok.

Maga Saweståhl is elismeri, hogy a KDH-val szembeni következményekhez vezető út hosszú, és az EPP vezetése, illetve az egyes tagpártok közti párbeszéd tárgyát képezné. Azt azonban, hogy a KDH-val kapcsolatos helyzet kivételes, szerinte az is bizonyítja, hogy egyedüli pártként szavaztak az Európai Jobbközép LMBT+ Szövetség társult tagként való felvétele ellen a Néppártba.

Ezt a kereszténydemokraták is megerősítik.

A KDH az EPP egyetlen szlovák pártjaként az említett szervezet társulása ELLEN szavazott ebben az ügyben”

– fogalmazott Slavomír Gregorík, a KDH külügyi titkára. A Demokrati párt a társulás mellett szavazott, a Szövetség pedig nem vett részt a szavazáson. A Slovakia (az OĽaNO új neve) nem válaszolt az EURACTIV Slovakia portál kérdésére.

Saweståhl szerint az alkotmányos tilalom támogatása ostobaság lenne

Saweståhl szerint a megbeszélések különösen akkor gyorsulnának fel, ha a KDH mondjuk, támogatná az új kormány valamilyen kezdeményezését a szlovákiai LMBTI+ személyek jogainak további korlátozását illetően.

Milan Majerský, a KDH elnöke kijelentette, hogy „valószínűleg” támogatná az azonos nemű párok örökbefogadásának alkotmányos tilalmát. Erről a lehetőségről Roberto Ficóval is beszélt.

Az alkotmányos tilalom megszavazása nemcsak ostobaság lenne, hanem ellentétes is a képviselőcsoportunk alapját képező értékekkel is. Egy ilyen lépés után mindenképpen szükséges lenne a KDH-ról való megbeszélések elindítása"

- jelentette ki Saweståhl.

Gregorík szerint azonban az EPP-ben nincs egyetértés az LMBTI-politikák témájában. „A tagok között több olyan párt van, amely kezdeményezte a házasságnak, mint egy férfi és egy nő közötti szövetségnek a rögzítését, vagy olyan politikus, akiket üldöztek azért, mert a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatának tekintik. A KDH következetes az értékek kérdésében nemzeti és európai szinten is, és továbbra is azokat a kereszténydemokratikus értékeket fogja érvényesíteni, amelyeken az EPP alapult” – tette hozzá Gregorík.

A kereszténydemokrácia meghatározásának kérdésében azonban nem értenek egyet Saweståhllal.

Az EPP-ben számos párt van, amelyek kereszténydemokratának nevezik magukat, de ez több dolgot is jelenthet. Donald Tusk például azt mondta, hogy aki tolerálja a homofóbiát és a nacionalizmust, az nem kereszténydemokrata”

– vélekedik Saweståhl.

​Az EPP-n belül tehát megoszlanak a vélemények a témát illetően, kérdés, hogy milyen mértékben fogják ezeket a véleményeket a továbbiakban támogatni. Az EPP értékeiben inkább a „keresztény-zsidó értékek” felé hajlik, de tagpártjai és társult tagjai a maguk módján értelmezik azokat. A német CDU/CSU, amely ma mindenki házasságát támogatja, szintén a Néppárthoz tartozik. Manfred Weber néppárti vezető azonban nemrégiben megnyitotta az ajtót az Európai Konzervatívokkal és Reformerekkel (ECR) való szorosabb együttműködés felé, akik a programjukban a „genderideológia” ellenében teszik le a voksukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.