2024. július 9., 16:18

A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok blokkolni fogják a Patrióták tagjait a parlamenti bizottságokban

Az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták (S&D) és a Renew Europe (RE) parlamenti frakciók megállapodtak abban, hogy megakadályozzák, hogy a Patrióták Európáért nevű új politikai csoport tagjai bármely parlamenti bizottságban helyet foglaljanak. Az ügyet ismerő források ezt megerősítették az Euractiv weboldalnak.

Cordon sanitaire
Fotó: X (Twitter)

A képviselőcsoportok az úgynevezett cordon sanitaire-t akarják alkalmazni (ez a kifejezés arra utal, hogy bizonyos politikai pártokkal nem hajlandóak együttműködni) - mondta egy S&D forrás. Ezt a megállapodást az Európai Néppárt egyik tagja is megerősítette. A három képviselőcsoportnak jelenleg 400 mandátum jut a 720-ból a legutóbbi frissítés szerint.

Az EP politikai frakciói hétfő este találkoztak, hogy megvitassák az Európai Parlament szakbizottságainak jövőbeli betöltésére vonatkozó kívánságlistájukat. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója például az egyik legfontosabb bizottságban, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban (LIBE) érdekelt - írja az Euractiv.com.

A bizottság különösen a jogállamisági kérdésekkel foglalkozik számos országban, köztük Lengyelországban is, amelyet az ECR-csoportban a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt képvisel. Az S&D egyik tisztségviselője azonban azt mondta, hogy a progresszív erők "mindent megtesznek" annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy az ECR megnyerje ezt a bizottságot.

A portál által megkérdezett lista szerint az EPP legerősebb frakciója a Külügyi Bizottságot (AFET), a Költségvetési Ellenőrző Bizottságot (CONT), az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságot (ITRE), a Halászati Bizottságot (PECH), valamint a Közegészségügyi Bizottságot (SANT) favorizálta.

Az S&D a maga részéről a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA), a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON), a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI), valamint a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) és a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) iránt érdeklődött - olvasható a portálon.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Baloldali Párt egyes bizottságok elnöki tisztségét is a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Baloldali Párt töltené be.

Az EP-nek 20 állandó szakbizottsága van. Ezek dolgozzák ki, módosítják és fogadják el az Unió jogalkotási javaslatait és kezdeményező jelentéseit. Megvizsgálják az Európai Bizottság és a Tanács javaslatait, és szükség esetén jelentést készítenek, amelyet a plenáris ülés elé terjesztenek.

Az Európai Parlament az Európai Parlament hivatalos honlapja szerint ideiglenes bizottságokat is felállíthat, hogy konkrét kérdésekkel foglalkozzanak.

Minden bizottság hivatalosan megválasztja elnökét és legfeljebb négy alelnökét az alakuló ülésén, még ebben a hónapban, és ezzel megalakul a bizottság elnöksége. Bár a jelölteket informálisan, az arányos d'Hondt-módszerrel jelölték ki, a bizottsági tagok még mindig elutasíthatják őket.

A fent említett cordon sanitaire-re való tekintettel azonban várhatóan a Patriots for Europe számára informálisan kiosztott elnöki pozíciók üresen maradnak, és később más csoportok számára is kioszthatók.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.