2023. augusztus 22., 09:50

A németek kétharmada menesztené a jelenlegi kormányt

A balliberális fősodorral rokonszenvező Euractiv hírportál egy meglepő cikket közölt arról, hogy a megbízatásának félidejéhez érkezett német kormányról hogyan vélekednek az ország lakói.

Paradox helyzet
Markus Söder-Friedrich Merz-Olaf Scholz
Fotó: TASR/ma7

A "félidő alkalmából" az INSA közvéleménykutató a múlt héten felmérést készített a németországi közhangulatról és arról, miként látják Olaf Scholz kormányának ténykedését.

A válaszadók 64 százaléka elégedetlenségének adott hangot és ezzel összefügg az is, hogy a szélsőjobboldalinak tartott AfD támogatottsága a legutóbbi választásokhoz képest megkétszereződött és jelenleg a második helyen áll a pártok "népszerűségi" listáján, a CDU/CSU mögött.

A megkérdezettek 70 százaléka egyenesen Olaf Scholz kancellár teljesítményével elégedetlen. Ezek után aligha meglepő, hogy a Bild am Sonntag magazinnak nyilatkozó Hermann Binkert, a felmérést végző INSA igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kancellár felett beborult az ég.

A koalíciós pártok támogatottsága közvetlenül a nyári szünet előtt tartott közvélemény-kutatásban nagyot zuhant, elsősorban az új gázfűtéses rendszerek tervezett betiltása, valamint a zöldpárti családügyi miniszter, Lisa Paus döntése miatt, aki megvétózta a szabaddemokraták szociális gazdaságcsomagjának az elfogadását, mivel bizonytalannak látja ennek anyagi hátterét.

Paradox módon a Politbarometer adatai szerint Németországban továbbra is a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár a politikusok népszerűségi listájának a vezetője, messze mögött lemaradva következik Friedrich Merz és Markus Söder a CDU/CSU jobbközép pártszövetségből.

Ezt a portál azzal toldotta meg, hogy a megkérdezetteknek csupán 27 százaléka gondolja azt, hogy a két utóbbi politikus vezetésével az ország jobb eredményeket lenne képes felmutatni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.