2022. december 11., 16:41

A német hadsereg napokon belül megkezdheti a lengyel légvédelem megerősítését

Napokon belül megkezdheti a német hadsereg Lengyelország légvédelmének megerősítését Patriot rakétavédelmi rendszerekkel - jelentették német hírportálok vasárnap.

Patriot
Fotó: Facebook

A beszámolók szerint a Bundeswehr szakértői már kedden megkezdik az amerikai gyártmányú rendszerek lengyelországi telepítéséhez szükséges helyszíni előkészületeket, közvetlenül az után, hogy

a német szövetségi kormány és a lengyel kormány lezárja a segítségnyújtásról folytatott hivatalos egyeztetést.

A tervek szerint a német katonák először felmérik a terepet, majd kiépítenek három rakétakilövő állomást.

A német védelmi minisztérium

novemberben ajánlotta fel a NATO keleti határvidékének védelmét szolgáló támogatást, miután az orosz támadás ellen védekező Ukrajna felől érkező rakéták csapódtak be Lengyelországban.

Az ukrán határ térségében egy falunál, Przewodównál történt robbanásban két ember meghalt.

Varsó először azt kérte, hogy Németország inkább Ukrajnának küldjön Patriot-rendszert. Berlin nem értett egyet a javaslattal. Mariusz Blaszcszak, a lengyel szaktárca vezetője szerdán közölte, hogy ugyan csalódottan vették tudomásul a német elutasítást, magát a támogatást viszont elfogadják, és meg is kezdik az egyeztetést a légvédelmi rendszerek lengyelországi telepítéséről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.