2019. december 11., 09:39

A legnagyobb amerikai légitámaszpontnál robbantak pokolgépek

Két autóba rejtett pokolgép robbant fel, majd tűzharc bontakozott ki szerdán Afganisztánban, a legnagyobb amerikai katonai támaszpontnál épülő kórház mellett.

Afganisztán robbantás
Fotó: TASR / AP

Afgán hivatalos források szerda reggel egy civil halálos áldozatról és mintegy hatvan sebesültről adtak hírt.

Abdul-Sukúr Kudúszi bagrami területi kormányzó közlése szerint a pokolgépes támadások reggel hat óra körül történtek a Kabulhoz közeli Bagram légitámaszpontnál, és

bár amerikai források szerint a célpont a bázis bejáratánál épülő kórház volt, a kormányzó úgy vélte, a támadás a támaszpont ellen irányult.

Kudúszi szerint a robbantások után tűzharc bontakozott ki a támadók és a külföldi katonák között. A közösségi médiában megjelent felvételeken szürke füst gomolyog a helyszín felett.

A támadók kiléte egyelőre nem ismert, de a tálib lázadók gyakran hajtanak végre pokolgépes támadásokat az afgán fővárosban is.

Donald Trump amerikai elnök november 29-én jelentette be, hogy újraindítják a béketárgyalásokat az amerikai kormány és a tálib lázadók közt.

A csaknem egy éve tartó megbeszéléseknek az elnök szeptember 7-én vetett véget, mert megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona.

A magát megnevezni nem kívánó amerikai forrás szerint a béketárgyalások a hét végén Katarban valóban elkezdődtek, és a felek elsősorban az erőszakcselekmények megfékezéséről egyeztettek, hogy létrejöhessen a párbeszéd a lázadók és az afgán kormány között, és tűzszüneti megállapodást lehessen kötni.

November 28-án Trump is ellátogatott a Bagram bázisra, az amerikai hálaadás ünnepe alkalmából, és ott kijelentette, hogy az afganisztáni tálibok tűzszünetet és békét akarnak.

A Kabultól körülbelül 50 kilométerre fekvő Bagram az Egyesült Államok legnagyobb afganisztáni katonai támaszpontja. Az országban jelenleg mintegy 13 ezer amerikai és 17 ezer, más NATO-tagországból érkező katona nyújt kiképzést és tanácsadást az afgán kormányerőknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.