2023. április 20., 17:06

A legerősebb hordozórakéta a fellövést követően négy perc múlva felrobbant

Közép-európai idő szerint csütörtökön délután 3 óra 33 perckor  felbocsátották a SpaceX nevű űripari vállalat Starship nevű hordozóját az amerikai vállalat Texas állambeli állomásáról. A kilövésre egy műszaki hiba miatti halasztást követően kerül sor. 

Lesz ez még jobb is
Starship
Fotó: Twitter

Az űreszköz emelkedést követően fokozatleválasztásokat, majd transzonikus repülést hajtott volna végre, azonban négy perccel a felbocsátást követően a Super Heavy nevű hordórakéta a légkör határán nem tudott leválni a Starship nevű űreszközről, és az egész szerkezet felrobbant.

A kudarc látszata ellenére sikerült végrehajtani a repülés minimumcélját. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója ugyanis azt nyilatkozta a projektről, hogy viszonylag alacsony elvárásai vannak.

Ha elég messzire jutunk a kilövőállástól, mielőtt valami baj történne, akkor azt hiszem, azt sikernek tekintem. Csak ne robbanjon fel a rakétaállvány"

- jegyezte meg a vezérigazgató.

A Starship egy teljesen újrafelhasználható szállítórendszer, amelyet arra terveztek, hogy a legénységet és a rakományt egyaránt Föld körüli pályára juttassa, segítse az emberiséget a Holdra való visszatérésben, valamint a Marsra és azon túlra való utazásban. Egy ilyen teszt esetében a sikert az méri, hogy mennyit tudunk tanulni, ami a SpaceX által a Starship fejlesztésének gyors előrehaladásával a jövőben a siker valószínűségét is javítja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.