2023. február 4., 14:12

A környezetvédők tiltakozása ellenére az óceánba süllyesztette kiszolgált repülőgép-hordozóját Brazília

A brazil haditengerészet pénteken bejelentette, hogy elsüllyesztette kiszolgált Sao Paolo nevű repülőgép-hordozóját az Atlanti-óceánon, a műveletet több környezetvédelmi szervezet bírálta.

Sao Paolo  repülőgép-hordozó, Brazília
Fotó: wikimedia.org

A tervezett és ellenőrzött süllyesztés pénteken késő délután történt, mintegy 350 kilométerre a brazil partoktól,

egy megközelítőleg ötezer méter mélységű területen - derült a haditengerészet közleményéből.

A brazil védelmi minisztérium és a haditengerészet szerdán közös közleményben tudatta, hogy

rossz állapota miatt elkerülhetetlen a repülőgép-hordozó ellenőrzött elsüllyesztése.

A hajótörzs rossz állapotára és a vontatással járó kockázatokra tekintettel kiemelték, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek a Sao Paulóval.

Környezetvédő szervezetek élesen bírálták a tervet, rámutatva, hogy a 266 méter hosszú hajó azbeszttel, festékekkel és más mérgező anyagokkal szennyezett.

A repülőgép-hordozó 37 éven át szolgált Foch néven a francia haditengerészetben.

A hajót 2000-ben Brazília vásárolta meg és átnevezte Sao Paulóra. Nemsokára azonban problémák léptek fel a hajón, miközben korszerűsítése túl drága lett volna.

Brazília ezért úgy döntött, hogy megszabadul tőle.

A hajót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra. Azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a hajógyár költségére. A Sao Paulót azonban egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a Sao Paulót, de a latin-amerikai ország sem engedte be kikötőibe a veterán hajót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.