2020. október 11., 12:48

A konzervatív erők visszatérését hozhatják a hét végi litván választások

Litvániában vasárnap tartják a parlamenti választások első fordulóját. A végeredménytől függetlenül várhatóan marad a Vilnius jelenlegi oroszellenes, a védelmi kiadásokat növelő és Belarusz demokratizálására irányuló külpolitika, a fő kérdés inkább az, hogy hatalmon maradhat-e az előző választáson meglepetésszerűen berobbant Litván Gazdák és Zöldek Uniója, vagy a jobbközép konzervatív irányt képviselő kereszténydemokraták kerülnek hatalomra.

Litván választások
Illusztráció
Fotó: Reuters/Ints Kalnins

A Covid–19- járvány a litván parlamenti választásokra is rányomta a bélyegét: a politikai erők rekordalacsony részvételre számítanak, ezért a biztonságot a többnapos előzetes szavazás bevezetésével és különböző védelmi intézkedésekkel is próbálták garantálni. Hétfőtől négy napon át lehetett előzetes módon voksolni, majd pénteken és szombaton – megfelelő indoklással – otthonról is le lehetett adni a szavazatot. A pénteken publikált adatok szerint az előzetes szavazás négy napja alatt a lakosság 7,39 százaléka – 178 ezer ember – adta le a voksát.

Egészen a közelmúltig a litván parlament gyakorlatilag kétpárti rendszerben működött: a jobboldali Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták párt és a baloldali Szociáldemokrata Párt vitte a szavazatok túlnyomó többségét, miközben a többiek a megmaradt néhány százalékon osztoztak. Ez a helyzet gyökeresen megváltozott a 2016-os parlamenti választások idején, amikor váratlanul a Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGZU) első helyen végzett, így az ő jelöltjük, Saulis Skvernelis foglalhatta el a miniszterelnöki széket. A 2012-ben még mindössze 2,3 százalékot szerzett politikai erő átalakította a korábbi kétpártos paradigmát, és új politikai valóságot teremtett. A Litván Gazdák és Zöldek Uniójára szavazott mindenki, akinek elege lett mind a jobboldali kereszténydemokrata kormányzásból, mind a baloldali szociáldemokratákból – és mint kiderült, az ilyen protest szavazók többségben voltak.

A jelenlegi litván parlamentbe hat párt jutott be – az 53 képviselői helyet szerző LGZU végül a balközép Szociáldemokrata Munkáspárttal és a lengyel kisebbségi párttal lépett koalícióra, miközben Litvánia korábbi két nagy pártja ellenzékbe szorult.

A Szlovákiánal valamivel nagyobb területű, alig 2,8 milliós lakosú ország aktív külpolitikát folytat, ami a földrajzi helyzetével is magyarázható. Egyik oldalon Oroszország legfontosabb szövetségese, Belarusz, míg másik oldalon az orosz exklávé, Kalinyingrád határolja, a kettő között pedig mindössze 65 kilométer hosszúságú szárazföldi folyosó van, ami rendkívüli fontossággal bír a NATO számára a balti államok védelme miatt.

Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan Litvánia is erősen oroszellenes politikát folytat, ami a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése után tovább erősödött. Az augusztusi belarusz elnökválasztás után Vilnius vált a belarusz ellenzék egyik központjává, ahol Aljakszandr Lukasenko ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi elnökjelölt is menedékre talált.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.