2021. május 25., 20:11

A kisebbségi bizottság továbbra sem támogatja a KKA átalakítását

A nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság (VNMES) ismét elutasította a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) és "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási program egyesítési szándékát, mellyel a Szlovák Kulturális Minisztérium állt elő.

bukovszky-laszlo.jpg
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt
Fotó: TASR

A bizottság tagjai a hétfői (május 24.) ülésükön felhívták a figyelmet, hogy a szándék nincs összhangban a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezettel. Ez utóbbi előkészítése a kormány programnyilatkozata alapján történik.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hozzáfűzte: a bizottsági tagokat nem győzte meg a kulturális minisztérium állásfoglalása, melyre korábban a VNMES kérte fel a tárcát.

A minisztérium a kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reform tervezetének bemutatásakor jelentette be: céljai között szerepel a jelenlegi Kisebbségi Kulturális Alap átalakítása egy szélesebb hatáskörű intézménnyé, amely magába olvasztaná "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási programot is. A tervezet szerint a reformcsomag megvalósítása több mint 246 millió euróba kerülne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.