2023. október 1., 19:54

A hőhullám tovább növeli a bozóttüzek kockázatát Ausztráliában

Az Ausztrália délkeleti részét sújtó hőhullám miatt vasárnap tovább nőtt a bozóttüzek kockázata, és a hatóságok tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Új-Dél-Wales állam több részén.

Ausztrália bozóttűz
Archív felvétel
Fotó: wikimedia.org

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a kora tavaszi időben egyes területeken

a hőmérséklet akár 12 Celsius-fokkal is a sokéves átlag fölé emelkedhet,

a legnépesebb ausztrál tagállam, Új-Dél-Wales fővárosában,

Sydney-ben pedig 36 Celsius-fokot is mérhetnek.

A sydney-i Kingsford Smith nemzetközi repülőtéren vasárnap helyi idő szerint 14 órakor a hőmérő higanyszála már 34,6 Celsius-fokot mutatott, ami a meteorológiai adatok szerint több mint 11 fokkal volt magasabb az októberi átlagos csúcshőmérsékletnél.

Ausztráliában idén nagyon magas a bozóttüzek kockázata a tavaszi-nyári évszakban, egy nemrég bejelentett újabb, El Nino-típusú időjárási jelenség miatt, amely általában erdőtüzekkel, ciklonokkal és szárazsággal jár együtt.

Dzsihad Dib új-dél-walesi katasztrófavédelmi miniszter hivatalosan is bejelentette a bozóttüzek időszakának elindulását, miután a perzselő forróság tovább növelte az erdőtüzek kockázatát.

Nemcsak forróság van, hanem szárazság és szeles idő is, amelyek együtt tökéletes elegyet alkotnak a bozóttüzek keletkezéséhez”

- fogalmazott a tárcavezető.

Az állami tűzoltó hatóság vasárnap összesen kilenc tűzgyújtási tilalmat rendelt el a tagállam egyes részeire, hogy csökkentsék a bozóttüzek valószínűségét.

Ausztráliában az elmúlt két évben viszonylag kevés bozóttűz volt a 2019/2020-as „Fekete Nyárnak” nevezett időszakhoz képest, amikor Törökország méretével megegyező terület égett le a földrésznyi országban és 33 ember vesztette életét a természeti katasztrófában.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.