2023. március 18., 12:20

A háború elől menekülőket küld vissza a Biden-kormány

A Magyar Nemzet ismerteti a The Guardien brit napilap beszámolóját arról, hogy az amerikai kormányzat a besorozás elől menekülő orosz férfiakat küld vissza Oroszországba.

Nincs pardon
Fotó: Twitter

Noha az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette a többek között Oroszországba és Ukrajnába történő kitoloncolásokat, a The Guardian értesülései szerint a hétvégén ezek újraindultak. A férfiak esetében a „besorozástól való félelem” nem volt elégséges indok a menedékkérelemhez.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció „szép csendben újraindította” orosz állampolgárok visszatoloncolását Oroszországba, annak ellenére, hogy a háború kirobbanása után leállították ezeket.

A brit lap szerint egy orosz fiatalembert, aki a mozgósítás elől menekült az Egyesült Államokba, a hétvégén visszatoloncolták Oroszországba. A férfi most attól tart, hogy börtönbüntetésre vagy a frontra küldésre ítélik.

A Fehér Ház nem reagált a The Guardian megkeresésére.

Az Oroszországból érkezők menedékjogi kérelem ígéretével érkeztek az Egyesült Államokba egy olyan kinyilvánított kormányzati álláspont ernyője alatt, amely védelmet adott nekik a kitoloncolások alól. A változások azonban most őket, a képviselőiket és a menedékjogi szervezeteket is komoly aggodalommal töltik el – húzta alá a brit lap.

Jennifer Scarborough texasi ügyvéd, akinek már kitoloncolták az ügyfelét, az ICE illetékeseinek a beszámolóját ismertetve elmondta:

nincs kétség afelől, hogy a besorozás elől menekülő ügyfelemet Oroszországba vitték."

Scarborough hozzátette, hogy másik két ügyfelét is kitoloncolhatják, mivel az ICE tisztjei szerint a besorozástól való félelem nem tekintendő hiteles félelemnek. Mint kiderült, mivel a két férfi nem kért hét napon belül új meghallgatást, jelenleg függőben lévő kitoloncolási parancs él velük szemben.

A lap hozzáteszi, hogy más esetekben a besorozástól való félelmet elfogadták a hatóságok a menedékjogi kérelem indokaként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.