2021. december 16., 15:09

A Frontex szerint a múlt hónapban volt a legmagasabb az illegális határátlépések száma 2015 óta

Idén novemberben volt a legmagasabb az az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma a 2015-ös migránsválság óta, a határrendészeti hatóságok mintegy 22 450 határsértést jelentettek - közölte csütörtökön az EU határ és partvédelmi ügynöksége (Frontex).

migráció európa
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A tájékoztatás szerint 2021 első tizenegy hónapjában 184 180 illegális érkezőt tartoztattak fel az EU határain, 60 százalékkal többet, mint tavaly.

Az EU keleti határain az illegális határátlépések száma idén megközelítette a 8000-et, elsősorban afgánok és szíriaiak próbálták jogtalanul bejutni az unió területére.

A nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális migránsok száma idén több mint kétszeresére emelkedett, 55 310 illegális határátlépést jelentettek az illetékes szervek.

A legtöbb migráns ezen az útvonalon Szíriából, Afganisztánból és Marokkóból érkezett.

Idén mintegy 90 százalékkal érkeztek többen a közép-mediterrán útvonalon, mint tavaly, míg a nyugat-mediterrán útvonalon érkező illegális migránsok száma csak 6 százalékkal nőtt.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán

idén novemberben 13 százalékkal kevesebb határsértést észletek a hatóságok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, azonban a ciprusi határokon múlt hónapban ugrásszerűen, mintegy 244 százalékkal megnőtt az illegálisán érkezők száma.

A legtöbb migráns Szíriából, Törökországból és Kongóból érkezett ezen az útvonalon.
Idén a nyugat-afrikai útvonalon a migrációs nyomás a 2020-as helyzethez volt hasonló.

Január és november között 20 183 illegális határátlépést észleltek ezen az útvonalon, mintegy 3 százalékkal többet, mint 2020-ban. Ez mindazonáltal 2019-hez képest 906 százalékos növekedést jelent. Ezen az útvonalon a migránsok többsége a szubszaharai régióból érkezett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.