2024. július 8., 11:35
Frissítve: júl. 8. 22:09

Megalakult a Patrióták Európáért EP-frakciója

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában - jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn.

Patrióták EP-frakciója
Fotó: Gál Kinga Fb-oldala

Gál Kinga, akit az újonnan megalakult pártcsoport EP-frakciója első alelnökének választott, az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben.

A pártcsoporthoz a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz 11 képviselője mellett a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották.
A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV)  és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

A francia Nemzeti Tömörülés és az olasz Liga is csatlakozik a Patrióták frakciójához

Marine Le Pen pártja is csatlakozott a Patrióták Európáért frakcióhoz. Ezt Jordan Bardella, a párt elnöke jelentette be – számolt be róla a Facebook-oldalán Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, a párt korábbi kommunikációs igazgatója.

 

Szombaton a Dán Néppárt csatlakozásával összejött Orbán Viktorék új pártszövetségének a frakció létrehozásához szükséges minimum. Vasárnap újabb jobboldali párt, a belga Flamand Érdek jelentette be csatlakozási szándékát a Patrióták Európáért pártcsaládhoz. A frakcióhoz a Nemzeti Tömörüléssel együtt már kilenc uniós tagállamból csatlakoztak pártok. Korábban jelezte csatlakozási szándékát a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV), a portugál Chega, a spanyol Vox. 

Salviniék is csatlakoznak

"Hétfőn, hosszú munka után, a Ligával megszületik Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában" - közölte közösségi oldalán Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője hétfőn. Matteo Salvini bejegyzése azelőtt született, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója megtartja ülését, amelyet a korábbi közlés szerint július 8-ra tűztek ki. (MTI)

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke június 30-án jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.