2023. március 19., 18:51

A finn elnök védelmébe vette hazája Svédország nélküli NATO-csatlakozásának lehetőségét

Sauli Niinistö finn elnök vasárnap védelmébe vette, hogy hazája esetleg Svédország nélkül fog csatlakozni a NATO-hoz.

Finn NATO-csatlakozás
Fotó: TASR

"Meg kellett volna tiltanunk Törökországnak a ratifikációt? Kissé őrülten hangzik" - jelentette ki a finn államfő, miután Ankara március 17-én úgy döntött, hogy egyelőre csak Helsinki csatlakozását ratifikálja.

Nagyon nehéz helyzetet teremtett volna, ha nemet mondunk Ankarának"

- tette hozzá Niinistö, aki pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt.

A finn elnök felidézte: ismételten hangsúlyozták, hogy amennyiben rajtuk múlik, Svédországgal "kéz a kézben" akarnak az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni.

A finn NATO-tagság ratifikálása azonban Törökország és Magyarország kezében van"

- tette hozzá.

Niinistö a svéd SVT televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy meglátása szerint Finnország korábbi csatlakozása nem rontja Svédország biztonsági helyzetét, mindemellett pedig reményét fejezte ki, hogy nem fog soká tartani, míg Svédország is követheti Finnországot a NATO-ba.

A törökök mellett a héten a magyarok is kijelentették, hogy támogatni fogják Finnország NATO-csatlakozását. Kocsis Máté, a Gidesz frakcióvezetője közösségi oldalán osztotta meg az alábbi hírt.

A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni."

Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.