2022. november 1., 14:28

A dél-koreai rendőrség felelősséget vállal a hétvégi szöuli tömegszerencsétlenségért

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szombaton Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért - közölte a dél-koreai rendőrfőnök kedden.

Dél-Korea
Fotó: TASR/AP

"Az illetékes kormányhivatalok egyikének vezetőjeként súlyos felelősségem van (a tragédiában)"

- közölte Jun Hí Kün, a dél-koreai nemzeti rendőrhivatal főnöke. Hozzátette:

a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiák megtörténtét.

Szöul belvárosában szombat éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást.

A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár.

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy

az ünnepeknek helyt adó, népszerű Itaewon negyedből több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó "intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya" is hozzájárult a tragédiához.

A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, melyben több mint 300 ember vesztette életét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.