2021. május 31., 10:11

A dán titkosszolgálat segített az amerikaiaknak kémkedni Angela Merkel és más európai politikusok után

Nyolc évvel ezelőtt, 2013-ban nagy port kavart a hír, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatala, az NSA több német politikust is megfigyelt, lehallgatott, köztük Angela Merkel kancellárt, illetve akkori külügyminiszterét, Frank-Walter Steinmeiert. Az első sokk után gyakorlatilag következmények nélkül zárult az amerikai kíváncsiskodás, de most egy oknyomozó újságíró-csapat új lendületet adhat az ügynek. Kiderült ugyanis, hogy az akcióban a dán titkosszolgálat (Forsvarets EfterretningstjenesteFE) is vastagon benne volt. 

kamera kémkedés
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

A vasárnap nyilvánosságra hozott beszámoló Steinmeieren és Merkelen kívül egy újabb áldozatot is nevesít, Peer Steinbrückt, a szocdem SPD egykori kancellárjelöltjét. A dán titkosszolgálati források egyszerre több médiumhoz is eljuttatták a korábban titkosított információkat. Dán, svéd és norvég televíziós szerkesztőségek, a francia Le Monde és a német Süddeutsche Zeitung is megkapták az iratokat.

Megfigyelésével kapcsolatban Peer Steinbrück igen óvatosan fogalmazott. "Politikailag botránynak tartom az esetet" - közölte, kihangsúlyozva, hogy továbbra is szükségesnek tartja a titkosszolgálatok működését. Steinbrück tulajdonképpen nem is a megfigyelés miatt, inkább csak azért panaszkodott, mert a dánok "a maguk útját járták" az akció során.

Merkel egyelőre nem nyilatkozott, sajtóirodája csak annyit közölt, hogy a kancellár asszony 

értesült a fejleményekről.

Az egész ügyben a legfurcsább, hogy a dán kormány legalább 2015 óta tudott arról, hogy az ország titkosszolgálata segít megfigyelni déli szomszédjuk prominens politikusait. Ez a német sajtóban megjelent állítás valószínűleg nem teljesen fedi a valóságot, hiszen nehéz elképzelni, hogy a 2012 és 2014 között zajló akcióról a dán titkosszolgálat ne értesítette volna saját kormányát. 

A hírt kiszivárogtató újságírók azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy a dánok nem csak német, de svéd, norvég, francia és holland politikusok és közszereplők megfigyelésébe is besegítettek. Sőt! Azt állítják, az FE egy dán fegyvergyártóról, illetve az akkori dán pénzügyminiszterről is gyűjtött adatokat, de még az NSA amerikai politikusok megfigyelésére irányuló akcióiba is beszállt.

Miután a dán kormány tudomására jutott, milyen szoros az együttműködés az NSA, illetve saját titkosszolgálatuk között, 2020-ban az FE teljes vezérkarát utcára tette.

Patrick Sensburg a néhány éve az NSA-botrány kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság elnöke úgy nyilatkozott, nem lepte meg különösebben a dánok szerepvállalása, szerinte sokan nem értik, milyen érdekek mentén kell működnie egy titkosszolgálatnak. 

Ez nem a barátságról, vagy erkölcsi-etikai célokról szó, hanem az érdekekről.

Az ügy kirobbanása óta sem az amerikai NSA, sem a dán titkosszolgálat, de még a dán kormány sem kommentálta a hírt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.